Autistični dječak više od godinu dana ima zubobolju jer zahvat čeka mjesecima

29.03.2023.

07:05

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Stomatologija

Stomatologija

Foto: HTV / HRT

Duge liste čekanja u bolnicama realnost su našeg zdravstvenog sustava. Nažalost, pandemija ih je još povećala. Cijela se priča dodatno komplicira kad je u pitanju dijete s teškoćama. Osmogodišnje dijete s poremećajem iz spektra autizma iz Zadra više od godinu dana živi sa zuboboljom jer se za zahvat u bolnici čeka mjesecima.


Ovaj veseli prvašić redovito posjećuje stomatologa. Iako su strpljenje liječnika i tople riječi majke urodile plodom pa se dijete zubara ne boji, dječak je u spektru autizma i za ozbiljnije zubarske zahvate potrebna mu je opća anestezija. Zubići ga bole više od godinu dana.

- On se u biti stisne, samo idu suze, on ima takvu reakciju na bol. Kao da ga nema, kao da nestane, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Doris Bailo, majka. 

S obzirom na to da u Zadru ne postoji stomatološka ambulanta za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, roditeljima je preostalo da pomoć potraže u Zagrebu. Ondje ga je pregledao stomatolog i dogovor je bio da će dječaku zubiće popravljati kad se oslobodi termin.

- Dajte djetetu antibiotik ako mu zub otekne i analgetike po boli. Na to sam rekla pa ne mogu antibiotike davati kao bombone, to je ozbiljno, tko zna koliko puta će on nateći ako nemate bar približan neki termin za sanaciju. Na to su oni rekli da imaju djecu u boli koja čekaju i po dvije i po godine, kazala je dječakova majka. 

Osim u Zagrebu, ovaj postupak provodi se u Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Dubrovniku. Nakon inzistiranja brojnih zadarskih udruga i pojedinaca takvu stomatološku ambulantu u zgradi Poliklinike dobit će i Zadarska županija. 

- Krenuli smo u nabavu opreme, odnosno infrastrukturnu adaptaciju tog prostora. I kako sad se čini i sve ukazuje na to da će to biti gotovo do početka odnosno sredine ljeta, istaknuo je Marko Kolega, pročelnik UO za zdravstvo u Zadarskoj županiji.

Dječak dobio termin 


Ambulanta će mnogo značiti svoj djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom u Zadarskoj županiji.

- Neće više biti onih putovanja i predugačkih lista čekanja jer će se sve ove liste čekanja u ovim drugim ambulantama smanjiti, rekla je Ana Šare, predsjednica Udruge za autizam Zadar.

Dječak iz naše priče naposljetku je dobio termin. Majka je dopis slala na više institucija, među ostalim i Ministarstvu zdravstva. HZZO je proveo izvanrednu ciljanu kontrolu.

- I onda su utvrdili da tamo uopće nije, naš sin da nije uopće bio na listi čekanja, što nam je bio nevjerojatno i ne nismo krivo razumjeli ništa što nam je rečeno, istaknula je dječakova majka. 

Na naš upit očitovao se i HZZO.

- U slučaju koji navodite utvrđeno je kako se u KBC-u Zagreb navedeni postupak provodi u jednoj operacijskoj sali, prema operacijskom programu dva dana u tjednu. Podnositeljica predstavke je prilikom pregleda u KBC-u Zagreb dobila usmenu i pisanu uputu o daljnjem postupanju i rezervaciji termina, kao i da se javi ako u međuvremenu dođe do zubobolje ili drugog akutnog stanja na zubima, stoji u odgovoru. 

Osmogodišnjak iz Zadra na red će doći za dvadesetak dana. No ostaje pitanje koliko je još djece na raznim listama čekanja u cijeloj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!