"Ostani uz mene": Pandemija i potresi naglasili su potrebu rješavanja problema palijativne skrbi

09.07.2021.

07:10

Autor: Mladen Iličković/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Knjiga "Ostani uz mene" o palijativnoj skrbi

Knjiga "Ostani uz mene" o palijativnoj skrbi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pandemija i potresi naglasili su potrebu rješavanja problema palijativne skrbi, odnosno medicinske i socijalne skrbi za umiruće. Svoja iskustva u radu s takvim osobama - studenti zagrebačkog Medicinskog fakulteta iznijeli su u knjizi "Ostani uz mene".

Koordinatorica palijativne udruge Laverna Olivera Kapetanović sastaje se dva puta mjesečno s volonterkom Margaretom Begić.

Međusobno izmjenjuju iskustva pomaganja obiteljima teško bolesnih osoba koja se među ostalim sastoje u razgovoru, podršci, odlasku u trgovinu ili rješavanju administracije.

- Mene je ovo promijenilo i u pogledu stručnom i kao osobu što vas ispuni, što možete dati maksimalno od sebe onima kojima je to zaista potrebno i kojima i najmanji znak pažnje, mala pomoć znači jako puno u vidu razgovora u vidu svakodnevnih aktivnosti, oko kuće. Biti tu uz nekoga a vidite da mu to znači jako, jako puno, kaže Margareta Begić.

- Dobre poruke koje možemo dati umirućima i članovima njihovih obitelji su da smo evo tu, uz njih, da je ono što smo nemoćni učiniti, spriječiti bolest da napreduje, spriječiti smrt no možemo ljepotom susreta čovjeka s čovjekom, dodaje Olivera Kapetanović, koordinatorica u udruzi Laverna.

Volonteri palijativne skrbi često ponavljaju: koliko damo - dvostruko primimo. A studenti zagrebačkoga Medicinskoga fakulteta su tijekom protekle epidemijske godine primili znanja o palijativnoj medicini koja uz preventivnu i kurativnu čini trolist djeteline medicine 21. stoljeća, ističe predavač i psihijatar Veljko Đorđević.

- Mi moramo voditi cijeli taj proces i pokazati da dovoljno znamo kako bi na tom putu, koji često završava i smrću, osoba otišla dostojanstveno bez boli, ne dehidrirana, ne ona koja umire od gladi.

Ljubav prema ljudima, kao uvjet dobrog obavljanja liječničkog poziva, kod studenata šeste godine medicine testirana je kroz razgovore s teško bolesnim pacijentima. Nakon toga su napisali eseje o tomu koji su postali dio nove knjige o palijativi pod naslovom Ostani uz mene - što je najčešći vapaj umirućih.

- Ono što knjiga pokazuje, mi smo izabrali od 350 studenata 100 najboljih eseja, naglasak tih mladih gdje oni stalno govore da je sjajno da se srce vratilo u medicinu, ističe Marijana Braš s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Takva medicina 21. stoljeća svoj će oblik jednoga dana naći i u budućoj klinici za palijativnu medicinu gdje će postojati i mogućnost specijalizacije mladih liječnika. To će pak značiti pristupačniju njegu teško oboljelih u svim dijelovima Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!