Otac i sin slikari

24.03.2021.

16:49

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Srečko Perković vjeran je tehnici ulja na platnu

Srečko Perković vjeran je tehnici ulja na platnu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od početka svoga slikarskoga puta pa do danas Srečko Perković vjeran je tehnici ulja na platnu. A teme su se mijenjale - od portreta i prikaza ljudi u njihovoj radnoj i životnoj sredini do pejzaža i veduta Našica i Slavonije, motiva koji sada dominiraju na njegovim platnima.

- Moj slikarski staž je maltene 40 godina, tako da to jednostavno znači da je Bog pokazao prstom u mene i rekao: ti ćeš biti slikar, kaže Srečko Perković.

Na mnogim njegovim slikama dvorac Pejačević, jedan od simbola Našica.

- Od prvog dana kad sam se počeo baviti profesionalno slikarstvom to je motiv koji je vezan uz moj rad, kaže.

Slikar naglašenih poteza i ekspresivnog ritma na svojim platnima pronosi Našice i Slavoniju diljem svijeta. Baš kao i Jura, koji je uz oca Srečka i baku Anu, prvu slikaricu u obitelji, upijao slikarstvo od najranijih dana.

- Ako trebamo nešto reći o zajedničkim crtama Jure i Srečka Perkovića, možemo reći da su obojica dosta snažno orijentirani na zavičajne teme. To je nešto što obilježava njihovo slikarstvo, kaže Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

U stvaralaštvu ovoga mladog slikara ponajviše se osjeća utjecaj njegova mentora Tihomira Maroevića, jednog od najpoznatijih i najboljih hrvatskih akvarelista. Akvarel, tuš i lavirani tuš Jurini su mediji.

- Ne volim apstrakcije nego sve ono što možemo svaki dan vidjeti u stvarnom životu, kaže Jura Perković.

Njegov talent odavno je prepoznala i likovna kritika dodjeljujući mu niz domaćih i inozemnih nagrada.

- Prvi počeci mojeg slikarstva započinju sa sedam godina. Naime, tada sam ostvario prvu nagradu, ali ja sam počeo crtati puno, puno prije, kaže Jura.

Uz Maroevića, Perkovići su najeksponiraniji našički umjetnici. Srečko Perković mnoge je slike darovao u dobrotvorne svrhe. A Jura, student osječkoga Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, koji se u slobodno vrijeme bavi plasteničkom proizvodnjom, želi spojiti svoje dvije ljubavi.

- Jako me zanima vrtlarstvo, uređenje okoliša i ovaj talent želim primijeniti tako da crtam i skeniram određene okućnice, vrtove, kaže Jura.

Otac i sin, Srečko i Jura Perković, s međusobnim sličnostima i različitostima, čine recentnu našičku likovnu scenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!