10:06 / 27.01.2021.

Autor: HRT

Otkrivena dosad nepoznata rukopisna zbirka J. Kozarca

Zbirka rukopisa Josipa kozarca

Zbirka rukopisa Josipa kozarca

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vrijedne rukopise Josipa Kozarca, koji su se čuvali u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici, u Domovinskom ratu progutala je vatra. Danas, 30 godina poslije, kada obilježavamo 115. godišnjicu Kozarčeve smrti, predstavljena je i izložena njegova nova rukopisna zbirka koja krije i neka nova saznanja o velikom književniku.

Novu Kozarčevu rukopisnu zbirku vinkovačkoj knjižnici darovao je njegov praunuk Velimir Šulina. Zbirka otkriva četiri dosad neobjavljene pjesme te one popraćene ilustracijama.


- U razgovoru s gospodinom Šurinom smo došli do jedne nove informacije da je Kozarac bio karikaturist. To je njemu prenijela njegova baka, odnosno kći Josipa Kozarca. Izložena su i njegova pisma - intimna, obiteljska, dosad nepoznata, koja je upućivao majci svojoj Tereziji, supruzi Faniki i kćeri Miri, priča Tihomir Marojević, voditelj Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci koji je dočekao ekipu Vijesti iz kulture:


Predstavljeno je i niz njegovih dokumenta, kao i saznanja o rodoslovlju. Kozarčevih potomaka još ima.


- Sva dosadašnja istraživanja njegova rodoslovlja završavaju s njegovom kćeri Mirom i tu nekako nastaje jedan šum, praznina i čak se mislilo da potomaka nema, dodaje Marojević.


Tihomir Marojević

Tihomir Marojević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kulturno je to blago iznimne vrijednosti. Prije Domovinskog rata knjižnica je čuvala Kozarčev radni stol i njegove rukopise, no 1991. godine sve je izgorjelo.


- Zbog toga rukopisi koje nam je poklonio Velimir Šulina imaju dodatni, neizmjerni značaj, ističe ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.


Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić smatra da su dobili priliku vidjeti rukopise koje nitko nije imao prilike dosad vidjeti te će sigurno Kozarci pronijeti glas i Vinkovaca.


Time se Kozarčeva ostavština vratila onamo kamo povijesno i pripada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!