Čvrste žene otoka - ženska solidarnost na djelu

23.07.2023.

14:11

Autor: Nikolina Gerek/More/HRT

Žene za otok

Žene za otok

Foto: HTV / HRT

Kako izgleda kada se sve znanje i optimizam stope u jedno, u otočnu čvrstu ženu, za emisiju More ispričalo je sedam od ukupno 38 udruženih žena s otoka Krka.

Svaka od ovih žena otok Krk nosi u sebi. Spremne su educirati se, poticati i umrežiti ne bi li svima na otoku bilo ljepše. Njih trideset i osam danas oblikuje otok po svojim željama i standardima.

- Uglavnom se baziramo na poduzetništvu, od javnog nastupa, društvenih mreža i slično, ali bavimo se svakako kvalitetom života, zdravlja i sličnim temama. "Island Business Women" godišnja je konferencija koju uvijek pripremamo u rujnu, pokrećemo neka važna pitanja za žene.

Ove godine radile smo manifestaciju "Boja je zlatna". Htjele smo pokazati da turizam na otoku Krku mora biti drugačiji od masovnog. To mogu biti divne, prekrasne male lokalne priče i naše su žene upravo pričale tu priču kroz našu kulturnu baštinu, objašnjava predsjednica udruge "Žene za otok" Jovana Čutul.

Ženska podrška i prijateljstva


Među prvima se udruzi priključila Istranka Egle Katunar, udana u Vrbniku. Zaintrigirale su je, kaže, poslovne radionice za žene poduzetnice otoka Krka. Počela ih je pratiti i sada, nakon pet godina, kaže da je u udruzi ''Žene za otok'' našla žensku podršku i mnogo prijateljica.

Udruga je otvorena za sve otočanke, bez obzira na dob i podrijetlo. Slovačka gastroblogerica, koja pola godine živi u Sloveniji, a ostatak na Krku, obožavateljica je otočne jednostavnosti, posebno tradicijske slastice - krčkog presnaca.

'Uspjeha ima za sve dovoljno, trebamo samo surađivati'


- Iako nisam bodulka, nisam rodom s otoka Krka, Krk obožavam, prije svega zbog samih ljudi, zbog plavetnila i predivnih žena u udruzi. Imamo jedinstvene uvjete, suradnju i razmišljanje - uspjeha ima za sve dovoljno, trebamo samo surađivati i dati podršku jedna drugoj, kaže Ana Kominka.

Nakon djetinjstva u Lipiku, pa trideset godina bankarskog života u Švicarskoj, na otok se prije šest godina doselila i Milena Debrunner. Ova nova krčka poduzetnica ponosi se nagradom za najiznajmljivačicu u kategoriji sobe.

Sretna bankarska poduzetnica iz Švicarske


- Kada sam došla, nikoga nisam poznavala i htjela sam se integrirati u ovaj grad, u ovu sredinu i upoznati ljude. Tako sam upoznala gospođu Jovanu koja vodi udrugu i pristupila sam. Upoznala sam mnogo divnih žena s kojima dobro surađujem i, eto, nisam sama na ovom otoku i to me čini jako sretnom, kaže.

Svaka od njih obogaćuje udrugu i daje joj autentičan zamah pa tako i umjetnica Zvijezdana Depikolzvane koju uz more veže i suprug kapetan.

- Mi se međusobno pomažemo. Evo, npr., vizuru izloga osmislila je Milena Debrunner. Da moji radovi nose otočnu priču, nose fragmente autentičnosti otoka Krka kroz boje, ovnove ili ćuka kao simbol grada Krka, kaže.

Imanje bogato otočnim biljem žena iz Zaprešića


Uspješno se izrađuju i ekološke kozmetičke linije od badema i otočnih trava.

Iznad grada Krka Nives Matić i Monika Kovač iz Zaprešića stvorile su imanje bogato smiljem, lavandom, ružmarinom, lovorom i kaduljom. Na tridesetak tisuća četvornih metara obrađuju 40 različitih biljnih vrsta i od tih sirovina prave zlatom okićenu rakiju od smilja, "srebrni" džin, liker od crne masline i mnoge druge proizvode.

Uz prošlogodišnji projekt u kojemu su spojile kulturnu baštinu i poduzetništvo, ideja im ne nedostaje.

Čvrste žene i na drugim otocima


- Imamo jedan novi projekt na kojem radimo i zove se ''Na pola puta''. Ideja je da upravo ovo što radimo na otoku Krku prenesemo na druge otoke. Mislim da možemo biti primjer dobre prakse i ženske solidarnosti, pozitivnog vala i energije, što može činiti promjene i na drugim otocima, najavljuje Jovana Čutul.

Ove žene čvrsto stoje na otočnom kamenu. Snagu im daju međusobno povjerenje i suradnja, ali svakako i more koje ih okružuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!