Otok Krk- idealno odredište za aktivan odmor i bijeg od gradske užurbanosti

01.05.2023.

19:55

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Otok Krk

Otok Krk

Foto: HTV / HRT

Ulazak u eurozonu pozitivno je utjecao i na turističku sezonu. Naši najbrojniji gosti dolaze iz zemalja, članica te zone, pa im je plaćanje postalo ne samo jednostavnije nego i povoljnije. Odlični turistički rezultati na Kvarneru. Od početka godine ostvareno je gotovo 820 tisuća noćenja, što je 11 posto više nego lani. 

U moru otoka jedan od najposjećenijih otok je Krk.  

Lako dostupan i prometno povezan s kopnom turistima je idealno odredište za bijeg od gradske užurbanosti. 

- Krk je otok čudesne obale i prirode i to volim. Mi smo prohodali i probiciklirati sve i mislim da ste super, rekao je gost iz Slovenije Zoran

Neki otok istražuju pješačkim i biciklističkim stazama, kojih je više od 200 kilometara a neki uživaju u panoramskom pogledu s visina. 

- Prvi sam put na ovom otoku i nadam se da ste svjesni kako prekrasnu zemlju imate. Boravak ovdje prava je avantura, kazala je Inge, gošća iz Njemačke.

Upravo su aktivnosti na otvorenom ono što puni krčku predsezonu. 

- Živnule su sve destinacije. U ovom trenutku imamo više od 8 tisuća gostiju, a samo s ovim vikendom mi smo prešli 37 tisuća noćenja, rekla je direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale

Pa su vrata, uz obiteljski smještaj, otvorili i svi kampovi i hoteli. 

- Za 1. svibnja se tražila soba više, da je bilo duplo više soba popunilo bi se. Gosti su pretežito iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a tu su naravno i domaći gosti, kazao je Marko Dorčić, voditelj prodaje u heritage hotelu u Baškoj. 

No odmor je ove godine ipak skuplji. Smještaj i ugostiteljske usluge skuplji su za oko 15 posto. Razlog su inflacija i visoki ulazni troškovi. 

- Plašili smo se da će biti previše, ali kako stvari stoje po pitanju bookinga on je zasad jako dobra, 35 posto bolji nego lani u ovo vrijeme i ako se po jutru dan poznaje sezona bi trebala biti jako dobra, optimističan je Dragan Brnić, vlasnik turističke agencije. 

A upravo je Krk kvarnerska perjanica gdje se ostvaruje trećina turističkog prometa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!