Donjogradska kobasijada okupila proizvođače slavonskih delicija

02.03.2022.

07:00

Autor: Renata Ostović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Slavonska kobasica

Slavonska kobasica

Foto: Renata Ostović / Regionalni dnevnik

U svrhu promicanja domaće slavonske kobasice kao izvornoga hrvatskog proizvoda, u Osijeku su se na Donjogradskoj kobasijadi okupili proizvođači slavonske kobasice i kulenove seke, ove godine uz rekordan broj uzoraka! 

Sve je počelo prije 19 godina kao zabava i interno natjecanje desetak osječkih donjogradskih proizvođača domaćih slavonskih kobasica. A sada je to poznato natjecanje proizvođača domaćih kobasica i kulenovih seka.  

- Mi imamo danas ovdje izložen 101 uzorak, što kobasica, što kulenovih seka iz svih pet slavonskih županija, a iz Bosanske Posavine, tradicionalno, rekao je Damir Lukač, predsjednik Udruge "Donjogradski kobasičar" Osijek.

Zbog pandemije koronavirusa prošle godine nije bilo Kobasijade, pa su majstori spravljanja ovih slavonskih delicija jedva dočekali novo okupljanje. 

- Bavim se proizvodnjom 20 godina, ali nisam odlazio na natjecanja. Zadnjih jedno 3 do 4 godine dolazim ovdje, govori Bariša Čember iz Jaruga.

Iz godine u godinu na Donjogradskoj kobasijadi raste broj natjecatelja, a sve je bolja i kvaliteta domaćih slavonskih kobasica i kulenovih seka. 

- Vidi se jedno ujednačenje u recepturi, vidi se jedno ujednačenje u važnim karakteristikama koje mi ocjenjujemo, naglasio je Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva.

A koja je tajna dobre domaće slavonske kobasice i kulenove seke?

- Meso godinu dana i određen omjer paprike, masnoće. Malo kvalitetnije meso za kulenovu seku. I pravilno sušenje, govori Davor Nikić iz Višnjevca.

I ovogodišnja Kobasijada potvrdila je da to nije samo natjecanje već i mjesto susreta i razmjene iskustava. A sudeći prema broju uzoraka i da je sve više onih koji se sve ozbiljnije bave proizvodnjom domaće slavonske kobasice i kulenove seke. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!