Oživjela legenda o Babotučkoj vojni

30.05.2023.

07:05

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Legenda o Babotučkoj vojnoj

Legenda o Babotučkoj vojnoj

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Nakon što se više od 500 godina prepričavala, a prije desetak je i zapisana, legenda o Babotučkoj vojni vratila se na jedan od sedam brežuljaka iznad Zrinskog Topolovca. Ta mala bilogorska općina na njoj gradi svoju prepoznatljivost, pa je od ove godine sve preraslo u cjelodnevnu manifestaciju. 

Kad je ovako poražena u opsadi Đurđevca osmanlijska vojska krenula u povlačenje, Bilogora je bila u opasnosti. Takvoj, da su čak i vile morale priskočiti upomoć.


- Kad su dolazili Turci i utaborili se na Žeđevom brijegu, one su probudile žene Topolovačke da na vrijeme naprave bikića da ih rastjeraju, a da nikog ne ubiju, rekla je zapisivačica legende Gordana Marta Matunci.

- Maskiraju se, maskiraju čak i bika, i pred zoru, kad je najtamnija noć kreće se u plašenje osmanlijske vojske, kazao je scenarist i redatelj scenskog prikaza Slaven Klobučar.

Legenda po kojoj su uz pomoć pernatoga bika žene nadmudrile moćnu vojsku, u Zrinskom se Topolovcu prepričava naraštajima. Prezime Turčić i nazivi zaselaka samo su neke od potvrda da se i događala.

- To se prije zvalo Babotučko selo, dok smo mi bili djeca, a prije toga je bilo Slukić selo, prisjetila se Katica Šostaric iz Zrinskog Topolovca. 

Zato sada legendu o babotučkoj vojni žele upisati i u hrvatski registar nematerijalne kulturne baštine, a već je osvojila i Suncokret ruralnog turizma u kategoriji ruralno-turističkih projekata.

- To nam je nekako i obaveza da tu našu manifestaciju podignemo još više, da je guramo i širimo, rekla je načelnica općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat

Četiri kulturno umjetnička društva iz susjednih općina i Đurđevca, bjelovarski husari, pa i svi mještani rado će je podržati. Jer vrijeme je kad smo željni priča u kojima umjesto oružja pobjeđuju hrabrost i domišljatost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!