07:00 / 27.01.2021.

Autor: I.B./Regionalni dnevnik/IMS

Stranih pacijenata u stomatološkim ordinacijama sve manje

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Joseph Shohmelian / Pixabay

Velik dio prihoda u našoj županiji dolazi iz djelatnosti dentalne medicine. No od početka pandemije Covida-19, stranih je pacijenata u stomatološkim ordinacijama sve manje. Djelatnici privatnih praksi rješenje i nadu u oporavak vide isključivo u cjepivu.

Drugi put od početka pandemije, gospođa Laura u riječku je ordinaciju došla iz Bergama.

- Morala sam dobiti propusnicu i potvrditi da nemam simptome virusa i da nemam povišenu temperaturu, rekla je pacijentica Laura Persico

 Pacijenti iz Italije čine čak 90 posto prometa ove klinike. No zbog pandemije - upola ih je manje u svim ordinacijama.   

- Mislim da se negdje vrtimo oko 50 posto, na nivou cijele godine. Svi oni kažu kad se situacija malo smiri, tako da... Ali kad će se to smiriti, nadam se da procjepljenjem hoće, istaknuo je predsjednik Povjerenstva za privatnu praksu HKDM dr.med.dent. Željko Miljanić.  


Tome se nadaju i u drugoj privatnoj ordinaciji, koja 60 posto svog poslovanja također zasniva na stranom tržištu. 

- Mi imamo pad prihoda, nešto više od 30 posto, dakle trend dolazaka je osjetno u padu, istaknuo je direktor klinike za dentalnu medicinu Rene Rubeša

- Volio bih da se svi cijepimo tako da mi možemo barem bez straha nastaviti normalno raditi. Još uvijek nemamo datume cijepljenja, rekao je dr.med.dent Ervin Tomić, suvlasnik klinike. 

Za razliku od prvog vala, strani pacijenti sada mogu doći, no samo zbog neodgodivih zdravstvenih razloga.

- Mi izdajemo izjavu i potvrdu dolaska, s tom potvrdom oni mogu napustiti i svoju regiju te proći slovensku i hrvatsku granicu, a uz to ispunjavaju na stranicama MUP-a obrazac enter Croatia, istaknuo je administrator Egle Brožić.  

Uz to, o svom su trošku nabavili brze antigenske testove kojima testiraju svakog pacijenta. 

- U nijednoj ordinaciji dentalne medicine nije se pokazalo, kako kod nas, tako i u svijetu, da je bilo izvorište Covida-19, istaknuo je dr.med.dent. Željko Miljanić, predsjednik Povjerenstva za privatnu praksu HKDM. 

A dok čekaju povratak svojih pacijenata, jedni grade novu čekaonicu kako bi što bolje održali fizičku udaljenost, a drugi se nadaju da će u ovoj godini zaštitna odijela postati tek modni dodatak.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!