Pajasen prijetnja bioraznolikosti, gospodarstvu i zdravlju

25.05.2021.

06:58

Autor: Anamarija Škorić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS

Pajasen prijetnja bioraznolikosti, gospodarstvu i zdravlju

Pajasen prijetnja bioraznolikosti, gospodarstvu i zdravlju

Foto: Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Uvezen iz Azije u 18. stoljeću stablo pajasen danas je prijetnja bioraznolikosti, gospodarstvu i zdravlju ljudi. Raširio se i područjem oko rijeke Krke, pa se nacionalni park u suradnji s partnerima uključio u europski projekt obuzdavanja te invazivne vrste.


Izdanak po izdanak čupa se ailanthus ili pajasen sa Skradinskoga buka. 

- Jedno žensko odraslo stablo može imati preko 300 tisuća sjemenki na sebi. Drugi način kako se širi je zapravo korijenjem. Ako odsiječete stablo onda će vam niknuti cijeli niz u radijusu od 15-20 metara - odnosno gusta šikara izdanaka, govori Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu prirode i okoliša. 

Invazivno stablo poznato i kao rajsko drvo na pokusnoj plohi uz kršku ljepoticu uklanja se od 2017. godine. Rezultati ohrabruju.

Četiri i pol godine trajat će projekt uklanjanja ovog stabla u Šibensko-kninskoj, ali i Dubrovačko-neretvansoj županiji. Cilj - pronaći najučinkovitije metode i uspostavu nacionalnoga modela borbe za njegovo suzbijanje. Jer Hrvatska se u svim svojim dokumentima oslanja na održivi razvoj. 

- Koji sam po sebi nema smisla ako bio raznolikost nije jedna od prioriteta, istaknuo je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 19 i pol milijuna kuna, a 60 posto sufinancira se iz EU fondova. Rezultat bi trebala biti uspostava protokola kontrole i suzbijanja pajasena ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!