Paprika festival u baranjskom Lugu

04.10.2021.

07:07

Autor: Marin Ćurić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Paprika festival u baranjskom Lugu

Paprika festival u baranjskom Lugu

Foto: Dnevnik / HRT

U baranjskom Lugu, gdje se paprika uzgaja stoljećima, održava se 12. Paprika festival. Osvojiti neku od nagrada na njemu postala je stvar prestiža. 


Galerija
Paprika festival u baranjskom Lugu, Foto: Dnevnik/HRT
Paprika festival u baranjskom Lugu, Foto: Dnevnik/HRTPaprika festival u baranjskom Lugu, Foto: Dnevnik/HRT

Kristijan je danas imao dvostruku čast. Osim što je proglašen najboljim proizvođačem slatke paprike, bio je zadužen i za kuhanje ribljeg paprikaša. Baranjska kuhinja bez dobre paprike ne može. 

- Da pokažemo ljudima kako naša baranjska paprika izgleda upravo u fišu. Najsvježija paprika, prije par dana samljevena i slatka i ljuta da gosti budu zadovoljni, govori Kristijan Thomajer iz Luga.

Bili su itekako. Paprika, točnije ona koja nije poslana naručiteljima diljem Europe, razgrabljena je. Kilogram za 150 kuna. Najbolja na svijetu, vrhunska, posebna, bez konkurencije - nizali su se komplimenti kupaca. 

- Vrhunski američki kuhari su bili tu, kad su probali ovu papriku rekli su da bolju u životu nisu jeli. Zato je Baranja Bogom dana i sreća što je naša Hrvatska, naglašava Slavko Takalić iz Donjeg Miholjca.

- Ovo je sad samo za kućnu uporabu, za kuhanje fiša, čobanca i to je dovoljno, rekla je Sandra Ćosić iz Osijeka.

Dobitnici svih glavnih priznanja mještani su Luga. Među njima i mlada Ines.  

- Cijeli Lug živi za ovaj jedan dan kad se ljudi ovdje okupe. Prodajemo i probamo što se više prodati može, naglašava Ines Ferenc iz Luga.

Priznanje za najbolju papriku ne donosi samo laskavu titulu. Žužana je to osjetila u poslu. 

- Pomaže u prodaji. Lani sam dobila prvo mjesto i s ljutom i sa slatkom, rekla je Žužana Jožef iz Luga.

Bilo je i iznimno ljutih paprika. Kaže prodavačica - najljuće na svijetu. 

- Tako kažu. A i probala sam. Ljute su, stvarno su ljute. Hoćete probati? Hoćete probati?, pitala je Ljiljana Kolombo iz Osijeka.

Ovaj put - vjerovat ćemo na riječ. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!