Papuk privlači goste prirodnim ljepotama i atraktivnim sadržajima

11.06.2022.

07:01

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Na Papuku razvijaju održiv turizam

Na Papuku razvijaju održiv turizam

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Park prirode Papuk, naš prvi geopark pod zaštitom UNESCO-a, privlači goste svojim prirodnim ljepotama, ali i atraktivnim sadržajima. I ondje se sve više ulaže u smještaj, vile niču u samom srcu Papuka, no turizam nastoje razvijati u skladu s trendom održivosti.

U prostranim šumovitim predjelima mnoge će iznenaditi luksuzni smještaj koji se ovdje može pronaći u desetak vila. U nekima se nude jacuzzi, sauna, otvoreni i zatvoreni bazeni, sadržaji za zahtjevne goste. Igor Salak prve je vile otvorio prije šest godina.


- U ljetnim mjesecima obično imamo strane goste, dok u ostatku godine prevladavaju domaći gosti. Privlače ih park prirode i netaknuta priroda, mislim da je to u ovom trenutku ono što ljudi žele, maknuti se od svakodnevice, od stresa i doći negdje napuniti baterije. Mislim da je ovo idealna lokacija budući da u okruženju od 13 kilometara u jednu i 13 u drugu stranu nema drugih naselja, kaže vlasnik vila Igor Salak iz Novog Zvečeva.


Goste posebno privlači Park-šuma Jankovac koja u svim godišnjim dobima nudi jedinstven doživljaj. Vikendom se, kada je lijepo vrijeme, ondje okupi velik broj posjetitelja.


- Ovdje dođem 10-ak puta godišnje i ovo je najveće i najljepše brdo kod nas u Slavoniji, kaže Gordan iz Osijeka, a Sonja iz Osijeka ističe ljubav prema planini i prirodi kao razlog dolaska.  


U 18. stoljeću bilo je to naselje njemačkih staklara. Tu je i posljednje počivalište grofa Josipa Jankovića, plemića koji je uživao u prirodi.


- Ovdje je poučna šetnica "Grofova staza" koja nudi posjetiteljima priliku da upoznaju park na relativno kratkom potezu od svega dva kilometra, a oni koji žele više mogu se odvažiti i krenuti u istraživanje ostalih planinarskih puteva koje park ima, ističe Gordana Kukić, glavna čuvarica prirode u PP-u Papuk.


Poučna staza nudi niz zanimljivih informacija o ovome kraju. Uz dva jezera, posebna je atrakcija Jankovca slap Skakavac, visok 35 metara.


- Bili smo malo do slapova, cijeli krug po špiljama i stvarno je predivno. Svakom bih preporučio da dođe, navodi Josip iz Belišća.


- Ova priroda je dar Božji, ističe Miro Mutter, predsjednik HPD-a "Bršljan-Jankovac" iz Osijeka. 


I tijekom pandemije ovdje je bilo posjetitelja, a sada ih dolazi sve više. Park-šumu Jankovac na godinu obiđe do 70 tisuća ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!