"Param Param" - prenamjena ili ponovna uporaba tekstila

11.06.2022.

10:50

Autor: Nika Jelavić/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

"Param Param" - očuvanje uspomena naših predaka i produljenje životnog ciklusa odjevnih predmeta

"Param Param" - očuvanje uspomena naših predaka i produljenje životnog ciklusa odjevnih predmeta

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

"Param Param" je inicijativa za odgovornije (od)nošenje odjeće i korištenje postojećih odjevnih predmeta i prenamjena u nove odjevne ili ne odjevne predmete. Reakcija je na današnju "brzu" modu i tekstilnu industriju kao i na konzumerizam, nekvalitetne materijale, nestandardne veličine i neunikatan dizajn. Priča je ovo i o očuvanju uspomena naših predaka i produljenju životnog ciklusa dragih odjevnih predmeta.

Stari kišobrani, kravate i majice mogu se prenamijeniti i postati novi predmeti. Snježana Horvatić Popović pokazuje nam to svojim projektom "Param param". Simboličnog naziva, "param" je radnja koju čini pri svakoj prenamjeni tekstila, dakle pri nastajanju svake kreacije.

- Ime "param" potječe, odnosno vuče korijene još iz sanskrtskog jezika, znači iz Indije, drevnog jezika, i ima jedno prekrasno značenje u prijevodu na hrvatski koji je zapravo "najsjajniji", "pozlaćenih rubova", "najviši" i "apsolutan". Tako da je to definitivno zavibriralo sa mnom. I često se koristi u mantrama i meditacijama pri praksi joge, a i sama sam ljubitelj joge, kaže Snježana.

Ova kreativna metoda u svijetu je poznata kao "upcycling" ili u prijevodu - prenamjena ili ponovna uporaba tekstila. Zelenija je to i radikalnija verzija recikliranja. Pri samom procesu upcyclinga potrebno je rabiti već proizvedene odjevne predmete i zatim od njih izrađivati novi proizvod. Korak je to prema održivoj modi.

- Izabere se neki detalj sa starog predmeta koji se želi prenijeti na novi predmet, to može biti odjevni ili ne odjevni predmet i u dogovoru s klijentom, on zapravo bira gdje želi što želi i kako želi. I stvaramo jedan skroz novi predmet koji je mnogima zapravo svima koji su ga odlučili naručiti svima zapravo je jako drag i jako bitan i jako puno im znači, puno više nego da su otišli kupiti novi neki predmet novi odjevni predmet ili ne odjevni predmet u dućan, kaže.

Osim što prenamjenjuje tekstil, gospođa Snježana stvara i personalizirane odjevne i druge predmete.

- Za nekakvu dodatnu personalizaciju, znači mogu napraviti i mašinski vez ili sitotisak ili termo tisak ili bilo što drugo kako bi se taj proizvod dodatno personalizirao. Vesela sam da mogu reći da sam zapravo u zadnjih šest mjeseci povezala se zajednicom koja je pokazala interes za moj projekt i u sklopu nekih udruga i zajednica organiziram isto tako i radionice prenamjene tekstila za građanstvo koje su pun pogodak jer svi polaznici donesu nešto od doma i na radionici uz moju pomoć to prenamijene i pretvore u neki osobni proizvod, ističe.

Gumbi s orgonitom zaštitni su znak ove osviještene umjetnice. Šije ih na sve svoje proizvode.

- To je zapravo nešto što je moj dugogodišnji hobi, znači izrada orgonita. Mnogi ljudi danas zapravo nisu čuli za orgonite i možda ne znaju što su oni, ali orgoniti su jedni mali uređaj koji ja ručno izrađujem sa sastavom kristala, metalne prašine i vezivnim potisnim epoksi smolom koja izgleda kao staklo. I oni zapravo pročišćavaju energiju u prostoru i dobri su pogotovo zato što smo danas svi okruženi mobitelima, Wifijem, znači svojim elektromagnetskim valovima i zračenjima. Oni su zapravo dobri da nas štite od toga, ističe gospođa Snježana.

Za proizvodnju jedne obične pamučne majice potrebno je 2700 litara pitke vode, što je dovoljno čovjeku za piće čak dvije i pol godine. U današnjem svijetu brze mode i konzumerizma, nužno je okrenuti se održivosti i recikliranju kako bismo očuvali naš planet.

Uz Snježaninu pomoć čuvamo uspomene predaka, udahnjujemo im novi život, a uz to štitimo svijet oko sebe. Ovakvim malim koracima činimo veliku promjenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!