Patricija Lukšić je najljepša mama Hrvatske: Djecu sam rodila iz srca

02.06.2023.

14:06

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Patricija Lukšić

Patricija Lukšić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svaka majka je svom djetetu najljepša i najbolja, no u Hrvatskoj postoji i izbor za najljepšu mamu. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je ovogodišnja pobjednica Patricija Lukšić iz Gradića.

- Za izbor sam doznala putem društvenih mreža. Godinama sam razmišljala kako mi je to bilo simpatično, pa sam se, dolaskom svoje dječice, odlučila prijaviti jer sam razmišljala da bi bilo dobro da se prijave i neke od nas koje nismo rodile svoju djecu, ali smo ih rodile iz srca i volimo ih kao i svaka majka koja je svoje rodila biološkim putem, započinje priču Patricija.


- Prijavom na izbor dala sam doprinos nama majkama posvojiteljicama i udomiteljicama, nastavlja.


Kriteriji


- To je poseban izbor, jer se ne gleda samo izgled, on je samo jedna komponenta. Uz to, izvodi se vještina u kojoj morate prezentirati svoj talent. Smatram da je meni to donijelo najviše bodova. Inače sviram gitaru i klavir, pjevam, planinarim, bavim se sportom... Bilo mi je teško što ću točno prezentirati, ali sam se odlučila za to da tri talenta spojim u jedan. Na gitari sam odsvirala pjesmu jednog našeg poznatog umjetnika, prilagodila sam tekst koji sam posvetila svojoj djeci, a u pozadini se vrtio film kako planinarim sa svojom djecom, priča Patricija.

Patricija Lukšić je, između ostalog, i magistra prava te predsjednica udruge Ponos domovine.


- Zaposlena sam u kadrovskoj službi jednog dječjeg vrtića, a uz to vodim udrugu Ponos domovine koja je godinama provodila natjecanje Ponos domovine za učenike srednjih škola diljem Republike Hrvatske, navodi najljepša mama koja je, zajedno sa suprugom, posvojila dvoje djece.


- Imamo dvojicu sinova, rodili smo ih iz srca, obitelj smo kao i svaka druga. Odlučili smo, kada smo se vjenčali, imati i posvojenu i biološku djecu. No, kako nam je teže išlo biološkim putem, odmah smo krenuli u proces posvojenja, priča Patricija.


- Posvojenje kao takvo je dosta komplicirano jer se parovi dosta kasno odlučuju na njega, po mome mišljenju. A nema puno posvojive djece. Pogotovo ne one kakvu najčešće parovi žele, to su najčešće mlađa djeca. Posvojenje nije uvijek najbolje za dijete. To je krajnji način zbrinjavanja djeteta. Sud donosi odluku o rješenju roditeljske skrbi. To su teške odluke i dugotrajni procesi. Sve ovisi o tome koliko postoji interes srodnika da preuzmu brigu o djeci i koliko roditelji pokazuju interesa. Ako pokazuju interes, onda sud mora procjenjivati hoće li oni dugoročno moći preuzeti konačnu brigu o djetetu ili ne. To su vrlo teške životne situacije. Ne treba osuđivati ni roditelje, ali treba, na prvom mjestu, pomoći toj djeci i skratiti postupke gdje god se vidi da neće biti mogućnosti povratka u biološku obitelj. Tu tek nastupaju posvojitelji kojih je jako puno u registru, ispričala je Patricija Lukšić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!