09:31 / 10.01.2021.

Autor: Dorina Tikvicki/V.K./More/HRT

Pavo Butijer dobitnik Plave vrpce Vijesnika

-

-

Foto: - / -

Pavo Butijer, nakon više od 30 godina plovidbe i života s morem. Sretni i ponosni dobitnik Plave vrpce Vjesnika za 2020.!
Pavo Butijer, nakon više od 30 godina plovidbe i života s morem. Sretni i ponosni dobitnik Plave vrpce Vjesnika za 2020.!

Korijeni mu konavoski, mjesto Drvenik. Ono isto iz kojeg dolazi pjesnik, književnik i novinar Ratko Zvrko - začetnik ove jedinstvene nagrade za hrabrost na moru!

Zaslužio ju je kao zapovjednik japanskog super tankera TOWADA, kad krajem 2019. za velikog nevremena na Indijskome oceanu spašava 34 indijska ribara.

- Vrijeme je bilo dobro sunčano pa skoro bonaca, ali nakon nekih 230 milja, to je sad već zapadna obala Indije, vrijeme se počelo pomalo dizati, pojavila se jedna iznenadna ciklona koja nije bila ni na jednoj prognozi, sjeća se kapetan Pavo Butijer.

Nenajavljeno nevrijeme iznenađuje tri 15-metarske drvene ribarice. Njihov poziv u pomoć uskoro potvrđuje indijska obalna straža i TOWADA kreće u spašavanje.

- Nisu oni bili na sto metara od nas nego 7- 8 milja. Znači, mi smo morali stroj pripremiti za manevar, pronaći ih. U tom trenutku nismo na radaru vidjeli nekakve male točkice. To su drvene ribarice koje jednostavno ne vidite na radaru, a pogotovo još kad dođu u val. Kad smo došli do njih na jedno 3-4 milje, onda su se počela svjetla između valova pojavljivati, ali što smo mi bliže dolazili i vrijeme se je postajalo sve gore, govori kapetan.

- Uspjeli smo im napraviti zavjetrinu. Morali smo cijelo vrijeme koristiti stroj, a kormilo je išlo lijevo desno jer morali smo brod držati u poziciji i održavati nekakvu brzinu jer bez brzine vi ne možete kontrolirati brod, naglašava i dodaje kako su se trudili da ribarskim brodovima drže zavjetrinu kako bi  ribari mogli pristati uz veliki brod i popeti se na njega.

Ali što bi skromni zapovjednik bez svojih 28 članova posade u kojoj su i tri hrvatska pomorca.

- To su upravitelj stroja Ivica Tomić, prvi palube Ivan Vidović i prvi makine Dino Žambera. Kad je svak svoj zadatak ispunio i rezultat mora biti dobar, rekao je kapetan Pavo.

Prepoznaje to i kapetanu posebno zahvaljuje indijska obalna straža.

Ponosni vlasnik Plave vrpce Vjesnika već desetak je godina Sindikat pomoraca Hrvatske. 

- Ovo jedinstveno priznanje koje se dodjeljuje čovjeku za hrabri čin, običnom pomorcu. Nama je velika čast biti organizator, rekao je Neven Melvan, glavni tajnik SPH.

- Plava vrpca je na kraju velika emocija i meni je čast što upoznajem te ljude koji su nekom spasili život, istaknuo je Damir Herceg, tajnik PVV-a.

- Rekao mi je, znaš mi smo spasili 34 čovjeka. U prvi tren ne očekujete, ali kako je dan prolazio tako sam postala svjesna važnosti toga što se dogodilo, rekla je supruga Natalija Butijer.

Dok prebiremo po fotografijama iz mladosti, prisjeća se kapetan Butijer kako je u nautiku krenuo zbog prijatelja. Od kojih je na kraju on jedini ostao živjeti od mora i nije požalio.

- More uzima, ali i puno daje. Trebamo ga poštovati, a ja uvijek mogu reći da mi je dalo više nego što mi je uzelo, naglasio je i dodao kako su istinite priče da idete na brod dan prije godišnjice braka, da se vraćate dan kasnije nego što je djetetu rođendan i to je jedna velika istina, naglašava kapetan Pavo. 

I da, čekanje nikada nije lako.

- Nama sinovima je ipak bilo malo lakše jer mi smo se od malena naviknuli da tate nema po 3 mjeseca, ovisno kako je koja tura. Nije lako je, rekao je sin Borna.

Podvig kapetana Butijera i posade broda Towada prepoznala je i međunarodna pomorska asocijacija. Čeka ga još jedna nagrada. On čeka novi ukrcaj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!