Pekmez od šljiva simbol je domaćinstva u Slavoniji

26.08.2024.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/V.K./Vijesti/HRT

U Vinkovcima se tradicionalno održavaju 10. Dani salaša Tena uz nezaobilazni Sajam autohtonih slavonskih proizvoda te natjecanje u pripremi pekmeza od plavih šljiva, popularna Pekmezijada. Svoje vještine kuhanja pekmeza od šljiva u kotlovima pokazale su brojne ekipe - njih čak 35 iz cijele Slavonije.

Četrdeset kilograma krupnih plavih šljiva prije stavljanja u kotlić treba najprije dobro oprati i odvojiti od koštica.


- Iskalaju se, dečki samelju, stavlja se na vatru i to se kuha jedno sat dva, doda se šećer i malo kasnije kad ukuha doda se šećer čisto na prirodnoj bazi, onako tradicijski kako su naši stari pekli, rekla je Mirjana Štrangar iz Đeletovaca.

A da bi se skuhala ova zdrava i domaća slavonska delicija u kojoj se uživa cijelu zimu uz vatru treba stajati satima. 

- I dobro miješati da ne zagori. Čvrsta ruka, pokazuje Ivanka Plum iz Vukovara.

- Naloži se vatra pa se samelje pa se metne na vatru i onda se miješa. Vatra mora biti umjerena. Ne smije biti jaka onda izgori, rekla je Zdenka Idžojtić iz Vinkovaca.

Pekmez od šljiva predstavlja simbol domaćinstva u Slavoniji. No s godinama su zamijenili i drugi namazi. 

- Nunelade, kako se to zove... Jako slabo ljudi troši pekmez iako je to zdravije i ovo je ipak prirodno, ističe Zdenka. 

Svaki natjecatelj ima svoj štand i suncobran, šljive, šećer, teglice, naljepnice za teglice. Za najbolji pekmez natječu se ekipe iz cijele Slavonije.

- Mi smo prošle godine na 39 stupnjeva to radile pa pitaju je l' vruće. Pitala sam samo jer s prednje ili sa zadnje strane jer je pržilo sa svih strana, šali se Veronika Malović iz Mirkovaca.

Unatoč visokim temperaturama u pripremi i kušanju pekmeza uživali su brojni građani.

Pekmezijada u Vinkovcima iz godine u godinu sve je popularnija i okuplja zaljubljenike u tradiciju i domaće proizvode. Njezina je misija očuvati i promovirati tradicionalne načine pripreme pekmeza koji su se prenosili s generacije na generaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!