Peteročići, mitska bića s Dugog otoka

30.01.2022.

15:10

Autor: Ana Dobrović/More/HRT

Peteročići, mitska bića s Dugog otoka

Peteročići, mitska bića s Dugog otoka

Foto: More / HRT

Peteročići, ta mala bića koja imaju pet rogova na glavi, žive u mitovima Dugog Otoka od davnina. Ali žive i u našoj arhivi.

U reportaži HTV-a sniljenoj prije 17 godina Šime Ušalj je, tada kao dječak - glumio jednog od Peteročića. Oni su mali, žive u malim kućama, ali noću kradu djecu i rade od njih sapun, kazao je tada Šime.

- Što se tiče nas djece plašili su nas da oni od dice rade sapun, zato da bi roditelji imali kontrolu. Ali oni su bili radišni mali ljudi, priča Šime danas.

Nije lako pronaći put u šumu, ali vodiči Vedran i Goran otočke puteljke imaju pod nogama od malih nogu. Ili malo većih - jer nije dječjoj igri ovo bio omiljeni kutak.

- I normalno, ja kao mali rijetko sam izlazio na ove terene, jer legenda kaže da neće dobro proći u životu onaj tko tko ih vidi. Kao djeca smo se bojali i pogledati negdje udaljeno od kuća. To je bila čara naših roditelja od davnine, da se mi držimo bliže kući i da ne idemo dalje, priča Vedran Petešić.

Baš poput Hobita, lutaju Peteročići šumom i drumom, tražeći tople malene bunje, njihov je dom u grmlju, među gomilama kamenja.

Hobiti boduli

 - Ja im se divim, kako su oni mogli živjeti u ovim oskudnim terenima. I ti mali ljudi patuljci, govore da su bili veličine do pola metra. Njihova grupa, obitelj imala je desetak članova, priča Vedran.

- Vatra se palila da im bude toplo, jer sad je siječanj pa je veljača, to su hladni dani, onda je baka njihova grijala njihove nastambe. Bili su stvarno mali, kroz tuneliće su se jedva provlačili, a noću bi izlazili u selo, i možda bi malo plašili djecu - lovili i tako se igrali, dodaje Goran Jagić.

A Peteročići, davno je to bilo, dio veljače oteše mačkama. Tako je po legendi Mjesec uzeo dva dana od veljače, da bi Peteročići preživjeli, jer je teška studen vladala.

Lutaju Peteročići, mali Hobiti boduli Dugim Otokom i maštom nekih novih naraštaja, i onih koji će tek doći. Iako ih nikad nitko vidio nije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!