Petra Jelenić otkriva tajne međimurske repine pogače

15.12.2024.

17:40

Autor: T.V./Slatka kuharica/HRT

Petra Jelenić otkriva tajne međimurske repine pogače
Petra Jelenić otkriva tajne međimurske repine pogače
Foto: HRT / Petra Jelenić

U današnjoj epizodi serijala *Slatka kuharica*, Petra Jelenić posjetila je pitoresknu Štrigovu, gdje je na Mađerkinom bregu uživala u očaravajućem pogledu i otkrila tajne pripreme tradicionalne repine pogače.

Chef Raul Lajtman, poznat po svojoj posvećenosti očuvanju lokalnih delicija, podijelio je recept za ovu jedinstvenu slanu savijaču, pripremljenu po starinskoj recepturi s kosanom masti, svježim sirom i naribanom repom.

Gledatelji su mogli vidjeti korake pripreme, od izrade vučenog tijesta do savršeno zapečenih “jastučića” prekrivenih vrhnjem i čvarcima.

Repina pogača


Tijesto:
400 g glatkog brašna
40g ulja
4 g soli
200 g mlake vode

Priprema:
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu koju stavite u uljem namašćenu posudu. Premažite uljem pokrijte folijom I ostavite da odmori 1 sat. U međuvremenu napravite nadjev.

Nadjev:
200 g kosane masti (slanina)
1,5 kila repe- očišćene I naribane 900 g
1 jaje
1 žumanjak
500 g svježeg kravljeg sira
500 g kiselog vrhnja

Priprema:
Repu očistite, ogulite pa naribajte. Kosanu mast lagano zagrijavajte dok voda ne ispari I komadići špeka malo dobiju boju. Maknite sa strane da se hladi.

Zakipite vodu, dodajte sol I ribanu repu. Prokuhajte desetak minuta.

Pomiješajte jaje, žumanjak I sir. Dodajte 3 žlice pečene kosane masti I 100 g kiselog vrhnja. Promiješajte.

Repu procijedite I pustite da se malo ohladi. Umiješajte u smjesu sa sirom.

Razvucite vučeno tijesto pa poškropite s otopljenom kosanom masti. Rasporedite nadjev pa savijte savijaču. Podijelite savijaču na jastučiće, razrežite I složite u protvane namašćene kosanom masti. Na svaki jastučić stavite malo”čvarčića” , polite kiselim vrhnjem I stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 40 minuta do zlatno smeđe boje. 

Petra je zatim predstavila inovativan desert – repine puslice.

Ova moderna obrada tradicionalne repine pogače napravljena je od soka daikona, jabuke i limuna, a suši se na niskoj temperaturi te ukrašava matcha čajem i ciklom u prahu, čime desert dobiva posebnu estetiku i okus.

Repine puslice


Sastojci:
100 g soka od Daikona
200 g soka od jabuka
3 žlice soka od limuna
40 g albumina
80g šećera

Priprema:
Pripremite protvan, obložite papirom za pečenje. Papir tanko namastite- uklonite višak masnoće papirnatim ručnikom.

Pomiješajte sok od daikona, sok od jabuka I sok od limuna. Dodajte albumin pa izblendajte štapnim mikserom. Pustite smjesu da odmori barem desetak minuta no najbolje je par sati. Počnite miksati mikserom I kada smjesa dobro zapjeni dodajte šećer pa miksajte dok smjesa ne postane pjenušava I čvrsta.

Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom pa špricajte oblike na pripremljeni papir. Stavite sušiti u pećnicu na 60°C sa upaljenim ventilatorom I sušite dok se ne posuši 4-6 sati. Povremeno otvorite pećnicu da izađe vlaga.

Osušene puslice malo “zasjenčajte” matcha čajem u prahu I ciklom u prahu. Čuvajte u kutiji koja ne propušta zrak.

Serijal *Slatka kuharica* možete pratiti i na multimedijskoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!