"Petrinja jučer, danas, sutra" i "Izgovaram tvoje ime glasno"

29.12.2021.

10:02

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/HRT

"Petrinja jučer, danas, sutra"

"Petrinja jučer, danas, sutra"

Foto: HTV / HRT

U povodu godišnjice razarajućeg potresa u Petrinji i Banovini, HRT će danas točno u 12:19 emitirati pjesmu „Izgovaram tvoje ime glasno“ na svim svojim radijskim postajama, a glazbeni spot za pjesmu nastao je u sklopu produkcije dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije „Petrinja jučer, danas, sutra“ redatelja Branka Schmidta. Jako mi je drago da je moja ideja prihvaćena i da sam dobio priliku napraviti ovaj film. Nešto sam prije radio u Petrinji i imam puno prijatelja tamo, i jednostavno sam osjetio potrebu da to ne prođe tek tako, rekao je Schmidt u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Dodaje kako je Petrinja jedno zbilja nesretno područje.

- Koliko znam, ’91 je imala negdje 41 tisuću stanovnika, nakon rata 20 tisuća, sad valjda 10. Treba zaustaviti taj odlazak ljudi iz Petrinje i pomoći im – možda ovaj film pogurne malo sve one odgovorne, koji bi trebali nešto napraviti, da krenu, rekao je Schmidt.


Autorica teksta i glazbe za film i za spot, Mirna Bićanić, kaže kako se trudila da pjesma bude što više personificirana. 


- Naša ideja je da svatko da neki doprinos i dio svoje duše u toj priči. Mi nismo iz Petrinje, mi smo prijatelji Petrinje, pa sam probala na nekakav način izraziti tu ljubav prema tom gradu iz svojih očiju, kazala je.


Pjesmu "Izgovaram tvoje ime glasno" izvodi hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija, a Bićanić kaže kako je ideja bila da pjesmu izvodi netko tko je s područja Banovine ili netko tko je volontirao i dao svoj doprinos. 


- Branko je došao na ideju da to bude Tereza Kesovija koja je stvarno srčano i objeručke prihvatila tu priču, kaže, a Schmidt dodaje kako su Kesovija i njezina kolegica dan nakon potresa otišle u Petrinju s 10 kg pohanog mesa kako bi pomogle ljudima. 

U spotu sudjeluju i vatrogasno društvo, limena glazba, navijačke skupine, djeca iz osnovne i srednje škole, a snimljen je u centru Petrinje. 


- To je bio jedan krasan dan snimanja, svi su se uključili u tu priču. Kada smo se dogovarali oko pjesme Branko je htio da se da segment Petrinje, a da ne bude klasika. Tako je došla ideja da ima jedan element u refrenu gdje se navija, da se da zahvala svim navijačkim skupinama koje su odmah došle na teren i pomagale ljudima, kaže Bićanić.


Film "Petrinja jučer, danas, sutra" će se početi prikazivati početkom travnja, a spot za pjesmu "Izgovaram tvoje ime glasno" premijerno je prikazan danas u emisiji Dobro jutro Hrvatska.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!