Petrinjci na glavnom trgu izložili "šumu obećanja"

04.06.2022.

16:33

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

"Potresna šuma" u Petrinji

"Potresna šuma" u Petrinji

Foto: HTV / HRT

Inicijativa građana Petrinjsko proljeće u Petrinji je održala prosvjednu akciju "Potresna šuma". Na glavnom su trgu izložili "šumu obećanja" koja su brojni političari i institucije dali u preteklih 17 mjeseci otkako je Petrinju pogodio razoran potres.

Dok gleda popis obećanja do sada danih Petrinjcima, gospodin Josip samo odmahuje rukom.

- Gledate ova obećanja, što je od toga ostvareno? Niti je niti bude. Propast.

- U ništa ne verujete?

- U ništa, to je katastrofa u Petrinji, poručuje.

Njegovo mišljenje dijele i drugi Petrinjci koje smo zatekli na ulici.

- Čekam da dođe komisija da utvrdi hoće li mi rušiti kuću ili će izgrađivati novu. Ne znam, ističe Anđelija iz Petrinje.

- Godinu i pol od potresa čekate i dalje?

- Da, poručuje.

- Ja gledam kako bi utekao odavdje da ti budem iskren. Samo problem je malo, godine me muče pa eto, ističe Mladen.

- Da ste mlađi?

- Ne bi bio ni jedne sekunde tu, odgovara.

Obećanog velikog proljetnog zamaha obnove u Petrinji, kažu u Petrinjskom proljeću - nema. Nisu obnovljeni ni svi objekti sa zelenim naljepnicama.

Rješenja za žute još se ne znaju, a nisu uklonjeni ni svi objekti s crvenom naljepnicom koji predstavljaju sigurnosni rizik za stanovništvo.

- Ako pogledate grad možete vidjeti da obnova ne postoji. Ako pogledate samo broj ljudi koji živi u kontejnerima dan danas - možete vidjeti da obnova ne postoji. Ovo je naš grad i pravi primjer kako Hrvatska država brine o svom malom čovjeku, ističe Ivana Palaić iz građanske inicijative "Petrinsko proljeće".

- Neka nas demantiraju ti bageri. Ja želim da nama od ponedjeljka najveći problem u životu bude taj što gutamo prašinu. Ja to iskreno želim, prašinu od strojeva koji rade, dodaje Drinka Mažić iz građanske inicijative "Petrinsko proljeće".

Dok čekaju, kažu, još jedno proljeće je na izmaku, a pred vratima nova sezona grijanja i druga godišnjica potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!