14:58 / 26.05.2021.

Autor: Hina/V.M.

"Pjesme u doba korone" Aleksandra Dragaša

Aleksandr Dragaš

Aleksandr Dragaš

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Glazbena knjižara Rockmark objavila je novu knjigu glazbenog kritičara Aleksandra Dragaša "Pjesme u doba korone", svojevrsni soundrack pandemije s više od 40 stilski različitih pjesama i izvođača koji su autoru pomogli preživjeti u doba korone.

Kako se ističe u najavi, većina tekstova iz knjige predstavlja svojevrstan hibrid između kratkog dnevnog ili tjednog komentara određene teme ili događaja, eseja o jednoj pjesmi, vinjete jednog izvođača, možda i "pričice" te podneska o osobnom stanju uma i životne situacije u kojoj se zatekao autor knjige, kao i većina drugih ljudi.


- Spas od svagdana često leži u glazbi a naš "svagdan" iz proljeća i ljeta 2020. bio je sve samo ne normalan, kaže Dragaš.


"Pjesme u doba korone" zbirka je njegovih kolumni iz Jutarnjeg lista, svojevrsni odraz tog vremena, u kojem je tada aktualne teme i događaje povezao s kontekstom njemu odgovarajućih i dragih pjesama.


Kao soundtrack pandemije, knjiga donosi više od 40 stilski različitih pjesama i izvođača koji su autoru pomogli preživjeti (i živjeti) u doba korone.

Od "Sex & Drugs & Rock'n'Roll" i "Isolation" preko "Zone sumraka" i "Živog spomenika neumnosti", sve do "Dancing Queen" i "You'll Never Walk Alone", Dragaš čitatelje nadahnuto vodi kroz 170 stranica osobnih, gotovo dnevničkih zapisa, dijeleći s njima svoja razmišljanja o životu i golemo glazbeno znanje.


- Kako vrijeme "novog normalnog" još uvijek nije završeno i dođe li ipak do najcrnjeg scenarija, na samom kraju knjige nalaze se i "24 pjesme za 24 sata Sudnjeg dana" nakon kojeg ostaje samo Keith Richards, poručuje Dragaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!