Planinari poželjeli dobrodošlicu proljeću

12.03.2023.

21:03

Autor: Goran Damjanić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Planinari poželjeli dobrodošlicu proljeću

Planinari poželjeli dobrodošlicu proljeću

Foto: HTV / HRT

Festival "Welcome Spring" jedan je od najvećih sportsko-rekreacijskih događaja u kontinentalnoj Hrvatskoj. Tijekom proljeća u Ludbregu se organiziraju zanimljiva sportska događaja; trkačke, trail i biciklističke utrke, planinarenje, hodanje, kayaking te sadržaje za najmlađe. Danas su na svoje došli planinari, pred kojima je bio zahtjevan put od 30-ak kilometara po šumskim stazama od Kalnika do Ludbrega.

"Dobro došlo proljeće", viknuli su planinari. Iako hladno uz tek koji stupanj iznad nule, prekrasno sunčano nedjeljno jutro bilo je kao stvoreno za penjanje po kalničkim bregima. Nakon 12 kilometara prve su na okrepu stigle Sanja, Lela i Marija.


- Pa to nije bio problem. Inače se bavimo trčanjem. Volimo boravak u prirodi i kretanje, tako da nam je ovo bio mali izazov. Blatnjava utrka, staza je super, vrijeme divno, rekla je Marija Vugrinec


Doručak šampiona na planini...


- Špekec, kobasice, jeger, malo gemišteka, sve domaće, nabrajali su Manuel Vađunec i Goran Matijašić.


Trebalo je povratiti snagu, jer pred ovom je veselom karavanom bilo još 15-ak brdovitih kilometara. Gospodin Ivan najstariji je sudionik pohoda. Njegove gojzerice ostavile su traga na brojnim planinarskim puteljcima.


- Bio sam posvuda. Platak, Velebit, na otocima, do Dubrovnika. Uglavnom po Hrvatskoj za sad, kazao je Ivan Havaić.


- Podijelili smo se u dvije grupe, brza i laganija. Imamo 4 vodiča Hrvatskog planinarskog saveza koji to izvrsno odrađuju, rekao je Damir Klarić


Brža ili sporija grupa - bilo je potpuno svejedno. Najvažnije je kretanje i boravak u prirodi.

 

- Napunimo baterije za radni tjedan i onda je sve lakše, rekla je Vugrinec. 


- Tu na planinarenju, tu si čovjek očisti mozak. Lijepa priroda. Još malo pa će se sve zazeleniti pa ćemo opet doći tu po Kalniku, po Ivančici, Čevu. Prekrasno, rekao je Havaić. 


Bijeg od svakodnevice, održavanje kondicije, svjež zrak, prirodna idila, put ka zdravlju; planinari znaju zašto i kako se to radi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!