Planira osvojiti Mt. Everest, a Stipe Božić savjetuje: "Pametan alpinist najprije razmišlja o silasku"

16.03.2021.

16:09

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Stipe Božić

Stipe Božić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon što je osvojio mnoge planinske vrhove, među ostalima i one najviše na četiri različita kontinenta, alpinist Mario Celinić priprema se za životnu avanturu – osvajanje Mt. Everesta.

- Postoji jedan izazov – osvojiti 7 najviših vrhova na 7 kontinenata, i to je moj konačni cilj, priča Mario za HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, hrvatska".

Za takav pothvat potrebna je, kaže, fizička i psihička priprema, te dobra motivacija i odvažnost.

- Treba dobro sve proučiti, i proći puno niže planine te postupno ići na više vrhove, objašnjava Mario koji se alpinizmom ozbiljnije počeo baviti prije 3 godine.

- Našao sam odušak na lokalnim planinama, Velebit je bio prvi, penjao sam se sam i to je bilo posebno iskustvo, kaže.

Prvi ozbiljniji vrh bio je onaj na Kilimanjaru, što ga je potaknulo da proba osvojiti i ostale.

Poznati hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić, koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata, kaže kako je impozantno što je Mario dosada odradio i vjeruje kako će uspješno odraditi i najveći izazov penjanja na Mt. Everest.

- Moj savjet je da pametan i mudar alpinist najprije razmišlja o silasku s planine – nikada ne treba potrošiti snagu i energiju samo za penjanje, treba misliti da ostane dovoljno i za povratak. Kao i svaki, i ovaj sport ima dva poluvremena, a drugo je puno važnije i opasnije, kaže Božić, koji je Mt. Everest osvojio dva puta.

- Tada smo se penjali sami – nepalska vlada je izdavala samo jednu dozvolu za jednu ekspediciju; sad je to lakše jer postoje vodiči - šerpe, koji su se u međuvremenu izvještili, priča i dodaje kako je više puta morao i odustati od pothvata:

- Planina je vrlo opasna, pametan čovjek će odustati – planina čeka, ali ako te nema nećeš više doći tamo.

Mario Celinić

Mario Celinić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mario se slaže sa Stipom da je puno opasnije spustiti se s planine:

- Kad se čovjek popne na vrh, bude iscrpljen. Više nema ni motivacije i elana, jer si izvršio zadatak i sad se 'samo' treba spustiti, kaže.

I sam je imao nezgodu prilikom spuštanja s Mont Blanca:

- Bio sam totalno iscrpljen i noge su mi samo 'propale', pao sam i klizio skoro 300 metara niz ledenjak. Nije bilo ugodno, ali mi je bila dobra škola, prisjeća se.

U planinarenju Mario pronalazi svoj odušak, a shvatio je i da je počeo više cijeniti neke stvari u svakodnevnom životu.

- Kada provedeš dva tjedna u planini, u jednom iznimnom ne-komforu, u šatoru na hladnoći, onda puno više cijeniš svakodnevne stvari koje imaš doma, objašnjava i dodaje kako je motivirao i neke prijatelje da izađu iz zone komfora.

- Svi dosta uzimamo zdravo za gotovo, ono što imamo, kaže.

Ekspedicija iz Zagreba polazi 1. travnja, a uspon na Himalaju predviđen je između 10. i 20. svibnja.

- U međuvremenu se nalazimo u baznom kampu i tu radimo aklimatizacijske uspone i spuštanja. Treba tijelo priviknuti, zaključuje Mario.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!