Plastični čepovi dubrovačkoj udruzi vrijedna su sirovina

17.05.2023.

07:00

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Dubrovačka udruga reciklira plastične čepove

Dubrovačka udruga reciklira plastične čepove

Foto: HTV / HRT

Dubrovačka udruga Maritimo Recycling postala je prva i zasad jedina hrvatska članica najvećeg svjetskog pokreta za reciklažu - Precious Plastic. Njezin osnivač, Dubrovčanin Marjan Žitnik, od plastičnih čepova izrađuje korisne predmete i sve prenosi na mlade. 

Nekome otpad, a nekome vrijedna sirovina. Dubrovčanin Marjan plastične čepove pretvara u korisne i ukrasne predmete.

- Čepove prvo treba sortirati, zdrobiti, napraviti usitnjenu plastiku i onda je moguće napraviti bilo što, ako imate dobar kalup. Zasad radimo neke osnovne oblike, poput ploča, greda i slično, ali, evo, već razvijamo kalupe za sunčane naočale, za privjeske, poput ovoga, kazao je Žitnik.

Osobito mu je drago mladima pokazati kako se priroda može čuvati i na kreativan način.

- Evo već skoro dvije godine skupljamo čepove na satu. Svaki put bismo otišli na odmor, pa bismo stavili čepove u kutiju. Danas smo se našli ovdje s profesoricom koja nas je odvela da vidimo kako se ovdje recikliraju čepovi i razna plastika, rekao je Hrvoje Vuletić iz Pomorske i tehničke škole.

- Super je vidjeti kako neke beskorisne stvari možemo pretvorit u nešto jako korisno danas, kaže Dominik Ostojić iz Pomorske i tehničke škole. 

Ideju za recikliranjem Marjan je dobio upravo kroz akcije čišćenja obale i podmorja.

- Ideja je da i dalje fokus bude na akcijama čišćenja što više, da od te plastike radimo neke zanimljive proizvode, recimo ribolovnu opremu, nautičku opremu i slične stvari. Prodajom tih proizvoda možemo financirati nove akcije čišćenja i što više Jadrana očistiti, kazao je Žitnik.

Uz pomoć prijatelja, osmišljava vlastite strojeve za reciklažu, a upravo zahvaljujući njegovoj udruzi, Hrvatska je i službeno postala dio najvećeg svjetskog pokreta za reciklažu Precious Plastic.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!