Plitvice su i u listopadu turistički raj

16.10.2022.

07:01

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Plitvice su i u listopadu turistički raj

Plitvice su i u listopadu turistički raj

Foto: Dnevnik / HRT

Plitvice i u listopadu privlače tisuće turista, među kojima je i mnogo domaćih zahvaljujući akciji Hrvatske turističke zajednice "Mjesec turizma" i povoljnijim cijenama usluga i smještaja. Izvrsno su, unatoč hladnijem vremenu, popunjeni i kampovi, ali i kapaciteti privatnih iznajmljivača. Iz nacionalnog parka, ohrabreni dobrim prihodima, najavljuju velike investicije u podizanje kvalitete hotelskog smještaja.

Maglovita lička jutra s temperaturom od oko osam stupnjeva uopće ne smetaju turistima u kampovima.

- Malo je hladno sada, ali kad smo došli, sunce nam je grijalo leđa pa je sve bilo opuštajuće i ugodno, rekao je Gosha iz Poljske.

Doručak uz kamper ili na terasi luksuznog resorta stvar je preferencije gostiju, no mnogi su odabrali upravo ovaj mjesec za korištenje usluga smještaja ili restorana u Lici koji su se uključili u akciju Mjesec turizma.

- Prvenstveno radi pristupačnosti cijena našem domaćem tržištu i prilagodbi u podsezoni cijenama, rekla je Anja Kandrač, voditeljica prodaje i marketinga, Camping Plitvice, Smoljanac.

Osim kampova, ni plitvički privatni iznajmljivači još nisu rekli zbogom turističkoj sezoni.

- Imali smo goste evo do danas, puna kuća od četvrtog mjeseca. Baš je super. Bili su domaći gosti dva tjedna jeftinije im je u parku bilo i bilo ih je dosta, rekla je Ana Špehar iz Rastovače.

Nakon tjedna jeftinih ulaznica, sada su u parku one malo skuplje, no ne mogu svi uskladiti želje i povoljnije aranžmane. Plitvice u jesenskom ruhu oduševljavaju mnoštvo posjetitelja, a uprava parka potvrđuje da su ove sezone ostvarili financijske rezultate kao u najboljim godinama te najavljuje obnovu hotela i podizanje njihova standarda na luksuznih 5 zvjezdica.

- Posljednjih godina radili smo na ishođenju određenih dozvola i projektiranju sad su za tri hotela dobivene građevinske dozvole tako da očekujemo, naravno uz dozvolu Vlade RH da bi išli u razdoblju iza nove godine u raspisivanje natječaja za rekonstrukciju tri hotela, rekao je Tomislav Kovačević, ravnatelj JU NP-a Plitvička jezera.

Ako se nastave lijepi dani, Lika će vratiti odličnu popunjenost u posezoni, a ako recesija ne promijeni globalno turističko tržište iduće godine, ovdašnji se turistički radnici nadaju da će dogodine biti bolja i predsezona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!