Plivački maraton u Raslini

24.07.2022.

07:00

Autor: Ana Bralić/T.D./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Plivački maraton

Plivački maraton

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sport i humanitarne akcije uvijek idu ruku pod ruku, tako je i ovog vikenda u Raslini. Ondje se održava tradicionalni plivački maraton, a sav prihod od kotizacije i prodaje majica namijenjen je obnovi imovine uništene u požaru prije 10 dana. Jedinstveni maraton na Prokljanskom jezeru okupio je više stotina djece, odraslih, rekreativaca i natjecatelja. 


Već je gužva prije samog starta dala naslutiti da su plivači okupirali Raslinu.

- S glavnim utrkama od 5 kilometara i kilometar i pol, s dječjim utrkama i aquathlonom, vjerujemo da će biti preko 350 natjecatelja, rekao je Krešimir Lokas, organizacijski odbor plivačkog maratona.

Plivački maraton sastavni je dio hrvatskog Kupa. Pa plivači brojnih klubova i u Raslini hvataju natjecateljske bodove.

- Ovdje dolazimo svake godine, i uvijek mi je drago doći. Mislim da mi je ovo najdraža utrka upravo zato što je ovako staza postavljena, rekao je Grgo Mujan, član KDP-a Split, pobjednik utrke na 5 kilometara.       

- Već sam treći put zaredom pobjednica u ženskoj konkurenciji. Utrka je lijepa, drugačija je malo od ostalih. Nije baš čisto more, malo su drugačiji uvjeti nego u moru, tako da uvijek mi je lijepo ovdje doći, naglasila je Antonija Buličić, članica KDP-a Split, pobjednica utrke na 5 kilometara.

A i oni kojima je plivanje samo omiljena rekreacija ne zaobilaze Raslinu. Bez obzira na dob.

- Iz gušta dođem, treniram judo u klub Tempo i živim u Podstrani u Splitu, rekao je Niko Vrdoljak iz Podstrane.

- Plivam već 40 i nešto godina, tako da mi je ovo normalno. Bio sam i na prvoj utrci prije 10-ak godina. Prekrasna je utrka, dečki su to fantastično organizirali - stvarno sjajno, naglasio je Siniša Staničić iz Zagreba.

Plivački maraton popularizirao je među malim Raslinjanima plivanje kao sportsku disciplinu. 

- Djeca krenu s utrkama s 5-6 godina pa ih vidimo na ovoj manjoj utrci na kilometar i pol, onda o njima čitamo u medijima kako osvajaju medalje, to je baš jedan lijep osjećaj, rekao je Lokas.

A osjećaj zajedništva posebno je jak u Raslini posljednjih dana. Pa je i sav prihod ostvaren na plivačkom maratonu namijenjen onima kojima je potrebna pomoć nakon požara koji je prije 10 dana poharao ovaj kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!