Po snijegu i ledu do najvišeg radnog mjesta u Hrvatskoj

15.01.2021.

19:59

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Radnici Odašiljača i veza i u tim uvjetima idu na posao, obvezno uz pratnju Hrvatske gorske službe spašavanja, a ovaj put i naše splitske ekipe.
Odašiljač Sveti Jure na Biokovu, na 1762 metra nadmorske visine, najviše je radno mjesto u Hrvatskoj. U noći na petak je ondje, u snijegu i ledu, izmjereno minus 12 stupnjeva. Radnici Odašiljača i veza i u tim uvjetima idu na posao, obvezno uz pratnju Hrvatske gorske službe spašavanja, a ovaj put i naše splitske ekipe.

Sa suncem je malo i led popustio, stala bura pa je i uzbrdo lakše. No vozilima ipak samo do 1500 metara. Dalje samo na nogama, s derezama. Pješačiti na posao na Biokovu uistinu je nešto posebno!

- Ovdje se očekuje od svih nas koji vršimo pratnju, kao i djelatnika Odašiljača i veza da imaju spremu, tu se moramo popeti u led nekih 300 metara. Nagib je nekih 45 stupnjeva, znači ovo je čisti alpinistički smjer, kaže Ante Fedor Kukavica iz HGSS-a Makarska.Za tih posljednjih 300 metara do Svetoga Jure nam je trebalo više od sata. Po konopu, polako i oprezno. Pogrešan korak na strmini se ne prašta. Dvočlana posada Odašiljača i veza iskusni su planinari - što milom, što silom, no planinu, tko ovdje radi, mora voljeti.

- Baš je pakleno, treba se čuvati i paziti i to vam je to. Najniža temperatura što se ja sjećam bila je -23, prije 4-5 godina. Noćas je bilo -12. To je normalno, bila bura, lijepo vrime, dan divota, kaže Goran Mucić, Odašiljači i veze.

U smjenama po četiri dana dva su tehničara. No, uz praćenje i nadzor signala i veza, svi su, radeći ovdje, postali i izvrsni domaćini. Jer hranu, odjeću, sve što će im do kasnog proljeća trebati, morali su na vrh Biokova donijeti prije prvog snijega.

- Sve sirovine koje ćemo unijeti u sebe moramo spremiti dolje u ledenicu, znači izračunati koliko nam treba svega i onda kad nas okuje snijeg i led vadimo, dogovaramo se s kolegom, jedan dan on kuha, drugi ja kuham, govori Duje Blašković, Odašiljači i veze.

Plan nam je bio ne zadržavati se predugo, unatoč pogledu koji obara, nismo htjeli da nas obori i najavljenih noćnih -13. Nizbrdo opet s pomoću konopa, s noge na nogu, s Bračem, Hvarom, Pelješcem, čak u daljini i Italijom kao na dlanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!