Po uzoru na sinjsku imaju svoju šokačku alku

02.08.2021.

07:00

Autor: HRT/Dnevnik/Ana Barišin

Šokačka alka

Šokačka alka

Foto: HRT / Dnevnik

U Selcima Đakovačkim koji po uzoru na sinjsku imaju svoju šokačku alku. 15-ak natjecatelja iz cijele Slavonije gađalo je u sridu, no samo jednom alkaru to je pošlo za rukom nekoliko puta zaredom.

Tomislav Oršolić iz Županje pobjednik je 10. šokačke alke. Kaže da je za dva pogotka u sridu najviše zaslužna njegova kobila Santa.

- Razumijemo se i međusobno se poštujemo, imamo tu uzajamnu ljubav tako da, i u najboljim mojim danima i u najgorim danima ona je bila samnom tako da stvarno ona je moja legenda, ističe Tomislav Oršolić, pobjednik 10. Šokačke alke.

Alka je okupila jahače iz cijele Slavonije. Od onih koji su dio već uhodanog tima.

- Ja i Mrki se jako dobro slažemo,svaki dan smo zajedno, to je jedna ljubav neizmjerna i potreban je svaki dan rad s konjem da bi se tako nešto postiglo, rekao je Stjepan Kućanić, iz Starih Perkovaca.

Do onih koji su ovdje prvi put, kao što je šesnaestogodišnja Iva.

- Kako se rodila ljubav prema konjima?- Pa odmalena je tata imao konje i tako sam naslijedila tu ljubav, rekla je Iva Đukanić, Ivanovci Gorjanski.

Publika je tu ljubav nagradila pljeskom i navijanjem.

- Ovdje mi je odlično, lijepa manifestacija,volimo konje i lijepi događaj za selo i za okolicu

- Najbolje mi se janjetina sviđa i ćevapi i tako, šta bude bilo.

- Pratim i sinjsku i našu barbansku tako da imamo dvije alke, tri, kažu građani.

- Ljudi su već navikli, dolaze ovdje zapravo iz cijele Slavonije ,na nama je sad samo da u godinama koje su pred nama širimo i dižemo ovu manifestaciju, rekao je Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova.

Tko zna, možda šokačku alku dogodine svojim posjetom prošire i sinjski alkari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!