U Stonu počela berba soli, u Ninu još ne

11.08.2021.

16:35

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Berba soli u Solani Ston

Berba soli u Solani Ston

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U najstarijoj europskoj, a možda i svjetskoj solani u Stonu počela je berba soli.

Iako Stonska solana ima devet kristalizacijskih bazena, sol se bere u njih tri. Jutros je počela berba iz bazena Sv. Frana. Danas se ubralo 55 tona soli, izvijestio je naš reporter Vicko Dragojević koji se iz Stona javio u Regionalni dnevnik.

- U prvi tri dana planiramo prikupiti 150, 160 tona soli, maksimalno, za 15 dana počinje druga tura, mislim da će vrijeme poslužiti, pa opet planiramo ubrati 150, 160 tona. Dakle, oko 320 tona, rekao je vlasnik Stonske solane Svetan Pejić.

Svetan Pejić, vlasnik Solane Ston

Svetan Pejić, vlasnik Solane Ston

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je u tijeku peti ovoljetni toplinski udar, ali u poslu s prikupljanjem soli to je dobra vijest.

- Vrijeme je jako dobro, upravo za sol, pada pet tona po bazenu u jednoj noći, i mislim da će biti sve uspješno, dodaje Pejić.

Stonska solana je najstarija u Europi, a možda i najstarija na svijetu. Sve se radi ručno kao za vrijeme Dubrovačke republike.

- Svi koji kušaju ovu sol kažu da je najbolja. Jedina sol bez gorčine, jedina bez aditiva. Najbolje dolazi do izražaja kod kuhanja povrća, mesa i ribe, dodaje Pejić ističući da sva medicina govori o unosu manje sol, da to utječe na unutarnje organe, moždani i srčani udar, no da je stvar u aditivima koji se stavljaju u sol. 

Berba soli u Ninu još nije počela

Prošetati se najdužom pješčanom plažom u Hrvatskoj ili uhvatiti Grgura za palac - sve se to može u našem kraljevskom Ninu.

No još nije počela berba soli, po kojoj je grad najpoznatiji.

Cvijet soli, mineral, kavijar među solima, "zbog dvije kapi kiše" ne može se još skupljati u ninskim bazenima.

- Sada opet ta morska voda mora ispariti, mora se iskristalizirati, a kako bi se opet pristupilo berbi, ističe voditeljica Muzeja soli u Ninu Ivana Čvrljević

Ante Kolanović javio se iz Nina te je govorio o aktualnoj turističkoj sezoni. 

- Definitivno su svi zadovoljni, nitko niti u najluđim snovima nije mogao očekivati da će Nin u odnosu na 2020. godinu imati 51% noćenja više. Najstariji hrvatski kraljevski grad doista je procvjetao. Kako sadržajno, tako i programski te kulturološki. U tijeku je romantični tjedan, pa je Festival pijeska. U Ninu već dugi niz godina organiziraju te im se to vraća. 

U srpnju je potrošnja na ninskim plažama, točnije u objektima, povećana za 15% u odnosu na 2019. godinu, istaknuo je Emil Ćurko, gradonačelnik grada Nina. 

- Parking nam je također za nekih 10% jači od 2019. godine, dodaje.

U Ninu su obnovljeni mostovi, kuće i drugi objekti stradali u velikoj poplavi prije nekoliko godina. 

- Obnova je trajala 3 i pol godine i mislim da je grad Nin dobar primjer kako je država Hrvatska reagirala u slučaju katastrofe, kojima smo nažalost svjedoci u posljednje vrijeme, ističe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!