Počeo Eno-gastro festival "Dani dalmatinskog pršuta i vina" u Vrgorcu

09.06.2023.

21:13

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Kulinarskim show-om "Vrgorac na mediteranskom pijatu" kuhari iz međunarodne udruge ŠKMER (Udruga šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) započeli su u petak ovogodišnje Dane pršuta i vina u gradskom parku u Vrgorcu.U ime organizatora, Turističke zajednice Vrgorac i Grada Vrgorca, Dane pršuta i vina su svečano otvorili Željka Opačak i gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg, dok je prvu fetu pršuta odrezao mesar Josip Pušić.

Direktorica Turističke zajednice Vrgorac, Željka Opačak, kazala nam je kako se večeras u Vrgorcu predstavlja 20 vinara i 13 pršutara iz Hrvatske i BiH, a posjetitelji mogu kušati vina autohtonih sorti, dalmatinske pršute, te jela začinjena vinima i pršutima koja tijekom cijele večeri pripremaju kulinarske zvijezde John Wulff, Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec i Dušan Veršec.

Kako se doznaje od Darka Markotića, direktora proizvodnje pršuta u MI Pivac, svi izlagači na festivalu imaju Europski certifikat dalmatinskog pršuta, a istarski pršutari imaju Eu oznaku izvornosti, što potvrđuje kvalitetu pršuta koji se predstavljaju u Vrgorcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!