Počinje berba lavande

21.07.2021.

12:52

Autor: Melita Šare/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Počinje berba lavande

Počinje berba lavande

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Kada kažemo lavanda, najčešće pomislimo na Hvar. No ima uzgajivača te mirisne biljke i u zaleđu Zadra, u Debeljaku. Poljoprivrednik Goran Pavić ima 5 tisuća sadnica i s otkupom problema nema. Upravo će berba, najteži dio u uzgoju lavande.


Debeljačanin Goran počeo je sam lagano s košnjom. Naravno, jako rano ujutro. Uskoro mu u pomoć stižu rodbina i prijatelji. U tri dana ovo ljubičasto polje trebalo bi biti pobrano.

- Toliko su visoke temperature da se ne može ostati na suncu, a kamoli raditi, govori Goran Pavić, uzgajivač lavande.

Uz bademe i masline, odlučio se za lavandu jer, osim malo težeg branja, lavanda nije prezahtjevna biljka, a može se nešto i zaraditi.

- Mislim da je rjeđa roba pa se lakše proda. Lavandu pakujem u vreće od 10 kg i onda drugi ljudi prave ukrasne vrećice s njom unutra, kazao je.

Bez obzira na vruće vrijeme, Goran uživa u svom ljubičastom polju sa psom Tarom, među leptirima. Branitelj je i službeno je u mirovini. Rad na djedovini, ga je, kaže, spasio.

- U civilnu mirovinu sam otišao, ali ako čovjek ne radi, ako si ne nađe neko zanimanje, brzo se izgubi u životu, jednostavno propadne, naglašava.

Goranu su propali samo, za ovu sezonu, nasadi badema. "Spržio" ih mraz. 

- Evo tu pored je plantaža, ima 400 stabala bajama, ni jedan badem nema na njemu. Skroz je otišao, kompletni urod je propao, pokazuje.

Tako je to u poljoprivredi. No, ponosan je na sebe jer se na ovoj zapuštenoj zemlji prije lavande, ništa nije sadilo gotovo pedeset godina. A on je "na zemlju" krenuo u svojim četrdesetima. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!