Počinje i ovogodišnje potrošačko ludilo

19.11.2022.

22:01

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/P.F.HRT

Počinje potrošačko ludilo

Počinje potrošačko ludilo

Foto: Dnevnik / HRT

Kao i uoči svakog velikog nogometnog prvenstva, pojačano se traže novi televizori. Ovaj put potražnja za njima raste upravo u vrijeme predblagdanskih akcija, s kojima počinje i ovogodišnje potrošačko ludilo. Ekipa HRT-a provjerila je kako "dišu" potrošači u vrijeme inflacije i najave recesije. Hoće li se i koliko trošiti u, do sada, najrastrošnijem razdoblju u godini?

U nekim od kafića sve je spremno za praćenje nogometnog prvenstva, koje tradicionalno za ugostitelje znači - veća ulaganja, ali i dobru zaradu.

- Nabavili smo neke nove televizore, na jednoj terasi imamo 4 televizora, na drugoj jedan ogroman i unutra za nepušače četiri, rekao je Alen Spahić, voditelj smjene, konobar.

Na pitanje koliko su ih kupili isključivo za ovo svjetsko nogometno prvenstvo, odgovara:

- Mislim da je 5 komada.

Navijačka groznica ove godine ide pod ruku sa onom pretjeranog kupovanja. Pred nama je vrijeme kada trgovci ostvaruju najveći promet u godini.

Evo odgovora građana na pitanje "Jeste li nešto kupili?":

- Kupio sam dvoje hlače, jednu košulju i cipele i sve je bilo na sniženju. Nisam to tražio, ali sam naletio.

- Nisam, ali imam u planu, jer sam prvo napravila krug i napravila nekakvu selekciju i sad ću ići kupiti.

Prošle godine fiskalizirano je više od 17 milijardi kuna u prosincu, ove godine očekuje se još veća potrošnja pa i u odnosu na 2019.

- Građani su već siti od tog sustezanja pa će i oni malo izdašnije trošiti. Tu je i pritom ovo od strane Vlade, pravilnik o porezu na dohodak. On je otvorio veći prostor za neoporeziva davanja prema svojim radnicima tako da će se i sa te strane naći povećani iznosi., istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Na kraju krajeva inflacija je izuzetno visoka pa i zbog te inflacije cijene su već same po sebi veće pa će i s te strane sigurno biti veća potrošnja.

Crni petak, što se tiče internet kupovine, već je krenuo. A prije takve kupnje važno je provjeriti vjerodostojnost stranice.

- Ono što je bitno ako se bojite da bi vam neki haker mogao skinuti novac s računa, onda je svakako dobro imati posebnu karticu na kojoj ćete imati određeni iznos novca i kupovat ćete putem interneta samo preko te kartice, objasnila je Dijana Kladar, odvjetnica, stručnjakinja za zaštitu potrošača.

Prvi savjet svakako bi bio - oprezno s budžetom, nije trenutak za nove minuse i zaduživanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!