Počinje naš jedini filmski festival A kategorije - Animafest

07.06.2021.

11:27

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./Hina/HRT

Animafest

Animafest

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Jesmo mala zemlja, ali oduvijek nas vole veliki umjetnici. U Hrvatsku, naime, danas stižu svjetski filmaši, zvijezde animiranoga filma, ali i njegovi ljubitelji doći će na svoje jer sljedeći je tjedan rezerviran za naš jedini filmski festival A kategorije - 31. Animafest. 

350 filmova i više od 150 stranih autora samo su dio bogatog programa na nekoliko lokacija, a zašto bismo trebali biti veoma ponosni na ono što Zagreb već desetljećima pronosi u svjetskoj animaciji – otkrila je gošća sinoćnjih  Vijesti iz kulture, producentica festivala Paola Orlić:

HRT će na Trećem programu HTV-a Animafest pratiti ciklusom kronika - prva je na rasporedu večeras u 21.05 sati.

Svečanim otvaranjem u Kinu SC večeras u 19 sati počinje 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu. Animafest će ove godine u zagrebačke izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja željnih povratka umjetničkim djelima i festivalskim uzbuđenjima.

Na svečano otvaranje Animafesta 2021 svoj su dolazak, uz festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji će festival i službeno otvoriti, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, predstavnici veleposlanstava više država i drugi uvaženi gosti.

Programi već počeli


Iako službeno počinje večeras, programi 31. Animafesta već su krenuli. Zbog prostornih ograničenja uslijed epidemioloških mjera, ceremonija otvaranja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, no publika već može vidjeti filmske i izložbene programe festivala.


U dvorištu Akademije likovnih umjetnosti protekli se vikend održalo prvo ovogodišnje Animafestovo open-air druženje, na kojemu su prikazani diplomski filmovi iz povijesti te visokoškolske ustanove i najbolji filmovi proteklog Animafesta.


Zbog nepovoljne vremenske prognoze besplatna projekcija Bakshijevog "Mačka Fritza" nije se održala i premještena je za subotu, 12. lipnja u 22 sata u Teatar &TD.

Vikend je bio i u znaku filmova za najmlađe iz Obiteljskog programa i međunarodnog Natjecanja filmova za djecu koji su besplatno prikazani u kulturnim centrima zagrebačkih četvrti.


Za prvi program Velikog natjecanja kratkometražnog filma, koji se očekuje u sklopu svečanog otvaranja festivala, prikazuju se "Djevojčica koja je stajala mirno" Joane Toste o naslovnoj junakinji koja se bez majke ne želi maknuti s pješačkog prijelaza, "Vidiš li ih ti?", novi rad Bruna Razuma i Studija za stop animaciju Zagreb filma o vizijama shizofrenog dječaka, raskošni pustinjsko-obiteljski film "Trona Pinnacles" Mathilde Parquet.


Tu su još ekološka stop animirana parabola "Orgijastična hiperplastika" Paula Busha, "Skrivanje" Daniela Graya, nostalgični found footage videospot "Grey to Green" Marcosa Sánchez te animirani dokumentarac "Maalbeek" o terorističkom napadu na briselsku podzemnu željeznicu Ismaëla Joffroya Chandoutisa.


S autorima će nakon projekcije razgovarati stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator animacije i novinar Alexis Hunot.


Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 ponovit će se u četvrtak, 10. lipnja, u Teatru &TD u 18 sati.

Animafest

Animafest

Foto: Animafest / promo

Počinju i projekcije dugometražne selekcije


Kino SC večeras u 22 sata u Kinu SC donosi poljsku dugometražnu autobiografsku grotesku "Uništi to i odlazi iz ovog grada" samoukog umjetnika Mariusza Wilczyńskog. Taj "grafički i emocionalno intenzivan i zadivljujući film o sjećanjima, obitelji, tijelu, umiranju i Poljskoj 1970-ih, već je osvojila niz priznanja brojnih uglednih smotri.


Iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma u ponedjeljak se u 19 sati u Kinu Tuškanac može vidjeti i dirljivi čileanski "Elulu", samostalni projekt Gabriela Verduga Sota koji koristi SF premisu višedimenzionalnih bića kako bi progovorio o prerano preminuloj majci, domu te znanosti i umjetnosti koji oblikuju identitet mladog čovjeka.


U istome kinu u 21 sat slijedi prvi dio tematskog programa ljubavi pod naslovom "Kad smo se sreli", u kojemu se ističe fantastični klasik Lotte Reiniger "Papageno" koji se prikazuje s 35-milimetarske vrpce, crno-bijeli "Jednoga dana" Marie Paccou, ali i mnogi humorni naslovi poput recentnog "Zdravo, stranče" Kirsten Lepore, "Svih mojih veza" Joanne Priestley, britanskih "Johna i Karen" ili ruskog filma cijenjenog Konstantina Bronzita "Toaletna priča ljubavna priča".

Uz filmove iz Švedske i Japana, program zaključuje promišljanje "ženske pozicije" iz kista i olovke prvakinje suvremenog animiranog feminizma Marte Pajek "Nemoguće figure i druge priče II".


Od ponedjeljka su za javnost otvorene i izložbe Iza kulisa 3 / Behind the Scenes 3 s radovima autora Velikog natjecanja kratkometražnog filma i, po prvi puta, Natjecanja studentskog filma.


Studenti izlažu u Galeriji SC, dok se ekskluzivne skice, nacrti, crteži, modeli, lutke njihovih već afirmiranih kolega mogu vidjeti u Galeriji ULUPUH, uz besplatan ulaz.


U predvorju Kina SC postavljena je i grupna izložba studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti "ALU AR 2 Aplikacija proširene stvarnosti", projekt Odsjeka za animirani film i nove medije, izvedenom u okviru nastave na kolegiju Multimedijske vježbe u animiranom filmu na 1. godini diplomskog studija animacije pod mentorstvom Daniela Šuljića.


Na festivalskim lokacijama posjetitelji mog skenirati QR-kodove, preuzeti aplikaciju i pokrenuti šest različitih animacija autora Eugena Bilankova, Nikoline Žabčić, Ane Despot, Filipa Ćulića, Marije Gorupić, Luke Leova i Anne Saluzzo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!