07:40 / 18.08.2021.

Autor: Dorina Tikvicki/Dobro jutro, Hrvatska

Podmorje Istre krije brojne, još neistražene brodolome

Arheolozi istražuju podmorje

Arheolozi istražuju podmorje

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zaronimo u podmorje Istre koje krije brojne još neistražene brodolome. Jedan takav u akvatoriju rt Kamenjak i ovog su ljeta istraživali arheolozi i konzervatori Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra. Jugoistočna strana Kamenjaka. Na pješčanome dnu uvale Debeljak ostaci kasnoantičkoga broda. A iza uvale - rt Franina. U moru ispred njega - još jedan potopljeni brod. 

Vjeruje se da je riječ o trgovačkom jedrenjaku iz 17 stoljeća. Drvene su mu dijelove gotovo sasvim pojeli morski organizmi. Teret koji je prevozio razabire se iz krhotina staklenog posuđa i perli izmaklih iz ruku onih koji su brodolom desetljećima pljačkali.

- Ja sam u ovome zaronu uspio pronaći jednu posudu s ručkom koja je bila razbijena u tri dijela i našao sam nekakvih desetak, dvadesetak olovnih metaka koji su pripadali mušketama ili arkebuzada, koje su bile korištene u to doba, rekao je arheolog MCPA Zadar Luka Bekić.

Sustavno istraživanje lokaliteta koji je sad pod zaštitom Ministarstva kulture počelo je lani. A bitku za baštinu ovog su ljeta nastavili ronioci i konzervatori Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra.

- Na temelju prošlogodišnjih iskopavanja ove smo godine potvrdili, odnosno otkrili jedan dio drvene brodske konstrukcije, poručila je arheologinja MCPA Zadar Maja Kaleb.

Na dubini od 26 metara pronađena su brodska sidra i tri lijevana željezna topa. 

- Ne možemo reći da je to definitivni broj, ne samo zbog toga što se može još neki top naći u pijesku nego s druge strane da možda nije neki top odnesen odnosno ilegalno izvađen. Ono što možemo reći, što znamo je da je riječ o tri lijevana željezna topa koji su se najranije na Mediteranu odnosno u Jadranu pojavila krajem 16 stoljeća posredstvom engleskih trgovaca i gusara, naglasio je viši konzervator arheolog iz Hrvatskog restauratorskog zavoda Igor Mihajlović.

Stoljetna izloženost moru učinila ih je neprepoznatljivima. A hrđa nagrizla. Upravo ovdje po prvi put u Hrvatskoj obavljena je njihova konzervacija i zaštita "in situ":

- A cijela zaštita funkcionira na način slično kao što se zaštićuju brodovi. Znači da postavimo manje plemenit metal uz sam metal i taj manje plemenit metal, odnosno anoda preuzima, na nju se zapravo veže sva korozija i tako štitimo originalni metal. Posebno bi se zahvalila roniocu Đaniju Igliću koji je u ovom projektu jako puno pomogao što se tiče same tehničke izvedbe, na koji način raditi pod morem, jer se sam bavi podvodnim radovima, veliko hvala njemu, rekla je konzervatorica MCPA Zadar Zdenka Vrgoč.

Osim iskopavanja i restauriranja jednako je važno dokumentiranje i bilježenje zatečenog stanja lokaliteta i pronađenih predmeta.

- Počeli smo ove godine sa snimanjem, s 360 stupnjeva, tako da postavimo dolje jedan uređaj pored nas, znači pored sonde koju iskopavamo ili pored nekog predmeta oko kojeg vršimo istraživanja i posjetitelji kasnije ili kod nas u našem centru ili na YouTubeu mogu pogledati 360 stupnjeva naše istraživanje, tako gledaju jednog ronioca, kasnije gledaju što se iskopava, gledaju trenutak kad se pronađe nešto i mogu uživati nešto slično kao što mi uživamo, svaki dan, istaknuo je arheolog MCPA Zadar Roko Surić.

Zahtjevni ronilački zadaci lakše se obavljaju u opuštenoj atmosferi.

- Nešto me plaćaju, taman toliko da sam na nuli. Zadovoljstvo zarona je i druženje s prijateljima, upoznajem nove ljude, krasno mi je. I još upoznajem domovinu, kulturu, potopljenu baštinu, ma krasno, poručio je vanjski suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda Borna Krstulović.

No, ciljevi su ozbiljni. Istraživanja se nastavljaju a u planu je iskopavanje drvene konstrukcije broda ispod pijeska, objavljivanje monografije i najzad izlaganje otkrivenih predmeta za javnost.

- Nama je ovo zapravo ovo nekakva utrka da spasimo ono što još možemo spasiti ovdje s ovog nalazišta, poručio je Bekić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!