Cikloturistički vidikovac s odmorištem podno Dinare

13.02.2021.

07:07

Autor: Hrvoje Gunjača/Regionalni dnevnik/HRT

Podno Dinare otvoren vidikovac

Podno Dinare otvoren vidikovac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na mjestu odakle puca jedinstven pogled na izvor rijeke Cetine, podno Dinare u mjestu Civljane, otvoren je cikloturistički vidikovac s odmorištem. Prvi je to turistički infrastrukturni objekt u Parku prirode Dinara proglašenom prije tjedan dana.


Tepaju mu - najljepše oko Dalmacije! Prizor u kojemu se uživa svaki put iznova. Čak i uz temperaturni minus i jaku buru!

- Stvarno fenomenalno, predivno! Sa svakog aspekta - i zraka i pogleda, zbilja prekrasno, kaže Mirela Borković Miljak.

- Svaki put, koliko god puta došli, oduzima dah i srca su nam puna, kaže Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Gledat će se Vrelo Cetine odsad i s novouređenog cikloturističkog vidikovca. S opremom za bicikle.

- Jedna nama lijepa priča, koja se fantastično uklopila s onim što je uslijedilo ovih dana, a to je proglašenje Parka prirode. Nešto na čemu smo kao županija s Općinom Kijevo, treba napomenuti, kao inicijatorom cijele priče jako radili i lobirali, kaže Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Jer, planina s najvišim vrhom Hrvatske i svime što je okružuje, pravi je prirodni dragulj! Hot spot endemskih vrsta - ističe struka!

- U samom izvorištu Cetine imate pet endemskih riba. Od toga su dva stenoendemi. Pola ptičjih vrsta se nalazi na Dinari, 20 posto flore cijele Hrvatske prisutno je na Dinari. Znači, jedno iznimno veliko bogatstvo bioraznolikosti, pojašnjava Babačić Ajduk.

S jednog od 18 izvorišta Cetine krenulo smo na 105 kilometara dug put do Jadranskog plavetnila. A uz prirodnu, bogata je i spomenička baština ovoga kraja. U blizini izvora ponosito se uzdiže starohrvatska crkva sv. Spasa. Od stoljeća devetog!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!