Pogled s najvećeg vrha otoka Krka - Obzova

01.05.2023.

07:00

Autor: Dajana Kruneš/More/HRT/A.S.

Otok Krk

Otok Krk

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Iako su sunce, more i skrivene uvale prva asocijacija na naše otoke, ovoga puta o otočnim ćemo čarima kroz planinarske cipele. Vodimo vas na otok Krk, domaćini po planinarskim stazama bili su nam članovi planinarskog društva "Obzova".  

Postoji li ljepši pogled na otok od onoga kada stojite na nekom njegovom vrhu? Kada vam je na dlanu sva njegova ljepota i različitost? 

Ovoga puta more i uvale promatramo s otočnih visina u pratnji iskusnih planinara. 

Upijamo sve mediteranske boje i mirise na jednoj od šest krčkih planinarskih staza. Onoj koja od prijevoja Treskavac vodi prema Velom vrhu i dalje prema, s 569 metara nadmorske visine, najvišoj točki otoka. Obzovi. 

- Mi smo sada na početku tzv. hrbata Valcov greben, tu se ide po grebenu Veli vrh, Brestovica, Obzova, naš najveći vrh, pa onda prema južnom dijelu otoka i to je jedna od najatraktivnijih i najzahtjevnijih staza na otoku, objasnio je Stjepan Janeković, iz Planinarskog društva "Obzova".

Šest planinskih staza

Ovdje ne vrijedi - više je bolje jer su i usponi do otočnih vrhova zahtjevni. Staze gotovo uvijek vode kršom i kamenjarom, uz nešto otvorenoga terena.
 

- Na otoku Krku imamo šest planinarskih staza, koje su upisane u registar Hrvatskog planinarskog saveza. To je ova gdje smo sada, to su staze koje vode na naš najviši vrh, na Obzovu. Sve ostalo su pješačko-turističke i ostale staze i njih je više od 200 i nešto kilometara, a ovih naših planinarskih je oko 20-ak kilometara, rekao je Alen Čančarević, predsjednik Planinarskog društva "Obzova".

- Otok Krk je jako različiti. Nevjerojatno od strane Što venta koji je šumovit, gdje ima hlada do ove strane Vrbnik, Baška, Punat gdje je kamenjar i pržiona. Tako da ima svega i treba sve proći jer svaki dio je na svoj način lijep, kazala je Margita Biljan, iz Planinarskog društva, "Obzova".

Koriste se stazama često i lisice, zečevi, srne i divlje svinje, a po putu i pravo bogatstvo biljnoga svijeta. 

- Postoje domaće orhideje, samonikle i računamo da ih na otoku Krku ima oko 40 vrsta koje baš sada počinju svoj razvoj, a onda još postoji još samo jedna vrsta orhideje tzv. jesenska orhideja s kojom završava taj godišnji ciklus, rekao je Janeković. 

Potrebno je dosta tekućine 

U planinarske pohode zato se može u bilo koje doba godine. Uz nekoliko savjeta. 

- Mi kada se nađemo od prve minute do zadnje to je samo smijeh, to je samo dobra vibra, nema nitko da je ljut, da je loše volje, da ga nešto smeta, ozbiljno samo smijeh i zezancija. Kad si u prirodi se opustiš, a onda to obuzme svih nas i stvarno budu jako, jako dobra druženja, kazala je Biljan.

I za početak - dobre planinarske cipele i dosta tekućine. 

- U planinama je vrijeme nepredvidivo, u svakom trenutku se može okrenuti na kišu ili hladno ili vjetar tako da treba uvijek imati robe sa sobom i nešto protiv kiše. Jednu manju prvu pomoć imati uvijek sa sobom, svjetiljku jer vas može mrak zateći i komunikaciju. Mobitel s punom baterijom i to je to za početak, dodala je.  

I možda otočni vrhovi nisu najviši koje ćete osvojiti, ali, oni će, zasigurno, osvojiti vas. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!