17:41 / 12.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/Hina

Pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva

Buenos Aires, 1960.

Buenos Aires, 1960.

Foto: MHI / HRT

Hrvatska matica iseljenika (HMI) je na današnji dan, 12. veljače, datum kada je prije 70 godina Matica bila osnovana, pokrenula Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva, projekt kojim predstavlja dio digitalizirane baštine koju je prikupila u desetljećima svoga djelovanja.

 Virtualni muzej dostupan je na ovoj poveznici, a što u njemu možete pronaći doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

U prvom redu riječ je o digitaliziranim brojevima "Matice", mjesečnika HMI koji su izlazili između 1951. i 1961. i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara koji su izašli između 1955. i 1960. Dio Virtualnog muzeja su i brojevi "Iseljeničkog muzeja", priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je izlazio kao dio časopisa "Novi iseljenik" između 1936. i 1940.


- Dio muzejskog "postava" je i više od 500 fotografija vezanih uz iseljenike, njihove organizacije i djelovanje iseljenika nasumično izabranih i nastalih između kraja 19. st. i polovice 90-tih godina 20. st., a našli su se u arhivu Matice. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućuje njihov posebni doživljaj, navodi HMI.


Matica ističe kako je najveći dio građe koju je skupila, danas dio institucija koje su nastale od nje ili je pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu.  U Matičnom posjedu tek je mali dio sakupljene iseljeničke baštine, manje od deset posto, a od tog malog dijela sada se javnosti predstavlja tek jedan mali dio.


- Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica. Bit će obnavljana na tjednoj osnovi i zamišljena je kao trajni projekt Hrvatske matice iseljenika, navodi HMI.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!