I Petra bi htjela hodati - uključite se u humanitarnu akciju

13.04.2022.

07:00

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Petra želi prohodati

Petra želi prohodati

Foto: HTV / HRT

Malena Šibenčanka Petra rođena je s nizom teških deformiteta donjih udova. U godinu i pol od svoga rođenja prošla je niz operacija, a već je čekaju nove. Nadu joj daju liječnici u Njemačkoj pa je pokrenuta akcija I Petra bi htjela hodati.

Ovo je Petra. Može puzati - ali ne može hodati. Ortoze joj pomažu da stoji. Ima 17 mjeseci, a veći dio života provela je u bolnicama. 

- Dakle mi smo 9-tog dana bili u Zagrebu na Šalati, prošla je sedam gipsanja, to je svaki tjedan se mijenjaju gipsevi, znači sedam tjedana gipsanja, nakon toga je išla operacija stopala nakon toga je opet bila u gipsu četiri tjedna pa je dobila ortoze, govori majka Iva Ćaleta

Rečeno je zatim da će joj operirati kuk - no od tog se odustalo. Preporuka hrvatskih liječnika - čekanje do 3. godine života. Stručnjaci u Njemačkoj tvrde drukčije.

- Da je to zapravo običan slučaj artrogripoze, ništa što se oni susreli, rečeno nam je, najbitnije, Petra će hodati s vrimenom, ne znamo kad točno, ali hodat će, napravit će se operacija prvo koljena, stopala, kuka, dodaje. 

Rečeno je i još nešto - sve je to za one koji imaju novca. 

- Znači doktori u Njemačkoj garantiraju da će ona, da to ništa nije prestrašno i da će ona stati na noge, ističe otac Krešo Kursan

Iva i Krešo žive od naknade statusa roditelja staratelja, dječjeg doplatka i invalidnine. Krešo je rukometni trener, no sad ima vremena samo biti otac.

- Morao sam napustiti klub morao sam zatvoriti, staviti u stanje mirovanja jer jednostavno, non stop, znači kontrole ili terapije, operacije.

250 tisuća kuna za prve operacije i ortoze platili su zahvaljujući donacijama, ali čeka ih niz novih operacija.

- Ona će i hodati i trčati i sve, ističe majka Iva Ćaleta. 

No samo i dalje uz pomoć dobrih ljudi, jer za taj san treba im još najmanje pola milijuna kuna!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!