Dok je svaki peti stanovnik Hrvatske na rubu siromaštva, čak 400.000 tona zdravstveno ispravne hrane - završi u smeću. Ovih dana prebrzo se prazne police socijalne samoposluge zagrebačkog Crvenog križa. Ono što im je ostalo nakon uskrsnih blagdana nije dovoljno da prehrane više od 500 obitelji o kojima vode brigu.
Dan u Banci hrane počinje prikupljanjem donacija partnera. Zatim djelatnici slažu mjesečne pakete za korisnike. Ukupno je 527 potrebitih, među kojima 180 umirovljenika te 126 djece.
- U jednom paketu nalaze se dugotrajni prehrambeni proizvodi, sve što može stajati - to su brašno, ulje, riža, tjestenina, sol, a isto tako i stvari koje prikupimo u jutarnjim satima - dnevne donacije, voće i povrće, meso i nekakvi mliječni proizvodi, rekao je Luka Jalžabetić, voditelj logističkog centra, Gradsko društvo Crvenog križa.
Zahvaljujući projektu Infrastrukturnog opremanja Banke hrane, Crveni križ Zagreb dodatno je unaprijedio preuzimanje, skladištenje i distribuciju.
- U prvom projektu uspjeli smo nabaviti tri dostavna vozila, kamion i dva kombija s hladnjačom. U drugom pozivu smo uspjeli nabaviti dva električna viličara. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nabavili smo 48 posto više hrane, odnosno 137 tona, kazala je Nikolina Gotal, glasnogovornica Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.
Iako broj donacija raste, zalihe banke hrane ispraznile su se tijekom uskrsnih blagdana. Posebno zbog toga što se najmanje doniraju proizvodi koji su najpotrebniji. Najviše fali konzervirane hrane, za nju korisnici najviše pitaju, dodao je Jalžabetić.
- Velike su količine hrane koje se u Hrvatskoj bacaju. To je oko 400 tisuća tona, odnosno 75 kilograma po stanovniku. Pokušavamo između ostalog osvijestiti građane da racionalnije postupaju s hranom, poručila je Gotal.
Svatko ima priliku spriječiti da višak postane otpad. Prehrambene i higijenske potrepštine mogu se donirati radnim danom od 7.30 do 15.30 u prostorima Banke hrane i socijalne trgovine u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici.