U Polaču stigao investitor, možda će i voda

09.01.2023.

17:43

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

U Polaču stigao investitor, možda će i voda

U Polaču stigao investitor, možda će i voda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Polača podno Dinare, jedno je od sela u sastavu Grada Knina koje još nije spojeno na vodovodnu mrežu. Koči to povratak ili ostanak mladih, ali i razvoj. Naime, u Polaču je stigao investitor, računajući na lovni turizam uredio je hotel i restoran, no bez vode, teško da će moći osigurati popunjenost i nastaviti planirana ulaganja. A uz hotel oživjeti bi mogao i cijeli kraj - već sada ondje svoje proizvode plasiraju lokalni OPG-ovci.

Razvlači se crijevo, razmiču stolovi, otkriva spremnik koji život znači.

Ove scene pred gostima ponavljaju se bar jedanput na tjedan.

Cisterna u restoranu uvijek mora biti "do vrha", jer ambijent i ponuda već su na glasu. A hotel s 12 soba i prije otvorenja je rasprodan.

- Interes je ogroman - mi sad već imamo popunjene kapacitete, kaže voditelj hotela i restorana Mićo Radoluvić.

Naime, ovdašnji kraj već desetljećima, raj je za lovce.

- Na lov preletnica, šljuka većinom Talijani dolaze tu kod nas. Sad nešto radimo i s Mađarima na lov divlje svinje, kaže lovočuvar Spasoje Radulović.

No, kako vodovodne cijevi do Polače nikada nisu stigle, daljnja su ulaganja - upitna.

- Mislili smo raditi i olimpijski bazen i zoološki vrt i takve stvari - stalo je sad sve. Mi smo tih soba napravili, kupaone itd. Al "džabe", nema vode, kaže vlasnik hotela i restorana Ivan Ćibarić.

Ipak, i uz tek napola zgotovljenu investiciju, živnula su kućanstva u svim zaseocima Polače.

- Potaknulo je i dobar dio mladog stanovništva i starijeg, koji se bavi stokom, uzgojem stoke, poljoprivredom, da imaju gdje prodati svoj proizvod, rekao je Radulović.

Stiže na prag, provjereno zdravo - domaće i svježe.

Za njih pečem kruh svaki dan po jedan, a subotom i nedjeljom po dva, a nekad se desi i tri da mi naruče, rekla je Milena Milivojević iz Polače.

Bit će vatre na kominu i češće, ako kapacitete počnu puniti ljubitelji planina. Naime, cijelo selo dio je Parka prirode Dinara. No, ključ te razvojne prilike sigurna je opskrba vodom, odnosno izgradnja vodovoda.

- Već smo pokrenuli pojedine aktivnosti oko toga najbrže što možemo s naše strane, ali puno toga ovisi o brzini ishođenja dozvola, kazao je gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

Kad će to biti - nitko ne može predvidjeti. Do tada Polačanima ostaje samo gledati u nebo i nadati se punim bunarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!