Polemike oko zabrane turbofolka, pulski koncert pred sudom

28.02.2023.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Harmonika

Harmonika

Foto: Vladimir Vasic/ATA images / PIXSELL

Ne prestaju reakcije na zabranu koncerta narodne i turbofolk glazbe u sportskoj dvorani kojom upravlja Grad Pula. Cijeli slučaj završio je na Trgovačkom sudu u Pazinu, a predstavnik organizatora sada tvrdi - priča nije gotova, inzistirat ćemo da se koncert održi!

O temi 'narodnjaka' i 'turbofolka' su se ovih dana očitovali svi - sve političke opcije, čak i predsjednik države. Svi s istom porukom: "Mi to ne slušamo, ali nismo za zabrane".

Građani Pule podijeljeni


"Zabrane nikome nisu dobro donijele nikad, sve što ti brane, to delaš", "Imam mišljenje da su cajke vrhunska roba na tržištu", "Tu nema mržnje, nema prijetnje, to djeca slušaju, sve generacije", "Podržavam. Ne znam, niste ništa pisali kad Thompson nije smio u Pulu", neke su od reakcija Puljana.

Glazbenih zabrana u Puli je već bilo


Thompson nije mogao u Arenu, a prije nekoliko godina spriječen je nastup folkera Bore Drljače na proslavi pravoslavne Nove godine u privatnom objektu. No, u ovom slučaju pak, kao da se izgubio fokus cijele priče.

Nitko u Puli nije zabranio turbofolk. Grad Pula jednostavno je odlučio da takve sadržaje ne želi u objektima kojima upravlja. To je poanta priče. Gradonačelnik Filip Zoričić danas nije htio davati izjave. Poručuje - za njega je priča gotova.

Koncert pred Trgovačkim sudom


Organizatori pak poručuju nešto posve suprotno. O svemu će odlučivati Trgovački sud u Pazinu, kaže organizator koncerta Marijo Cindori. Inzistira da se koncert održi na istom mjestu, s istim datumom.

A dok se čeka odluka suda, za mišljenje smo upitali Alena Vitasovića. On kaže da nije za zabranu, iako smatra da je riječ o "nižoj razini glazbe".

- Sad je u Žminju bila neka Milica, i sva istarska djeca su išla gledati tu Milicu. To je žalosno što djeca ne slušaju. Beatlese i Stonese nemaju gdje ni čut, kaže Vitasović.

A što djeca zaista slušaju? Broj pregleda na YouTubeu ne laže. "Bum bum, kad te vide prazne automate, tu tu kad te vide utokama mlate, naj naj najbolja je i moja je da znate, neće da me spreči čak ni vojska Bonaparte." Pjesma se zove Automati, izvodi je srpski trap-folker Nucci, a ovih je tjedana najslušanija pjesma u Hrvatskoj. 

Nakon što je koncert turbofolk glazbe u Puli otkazan, isti koncert svoje mjesto nije našao ni u Osijeku,a podigla se i velika prašina u javnosti o tome gdje i kako povući granicu u glazbenom odabiru. Posljednjih godina, uz "cajke", ovaj glazbeni trend sve je prisutniji u noćnim klubovima i na društvenim mrežama.

Htjeli ne htjeli, pojedine Osječane, u subotu prijepodne, probudila je ulična glazba.

Je li to bila njihova reakcija na odluku prvog čovjeka grada o zabrani najavljenog turbofolk koncerta u gradu nećemo saznati no kako je i objavljeno na društvenim mrežama, tog koncerta neće biti u Osijeku.

Kao ni u drugim kulturnim ustanovama.

- Glazba koja je isključivo zabavnog karaktera na različitim razinama nije ono što ulazi u kriterije onoga s čim mi bi kao javni prostor trebali onda raditi. Zato, mislim da u toj kategoriji nikako naravno ovaj oblik zabavnog narodnjačkog folk elementa ne može biti dio javnog prostora, kaže ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić

Građani u anketi, različitih mišljenja: "Mislim da je to strašno da to nam ne treba!", "Ne, ne ja sam hrvatski branitelj, ovaj nisam za takve stvari", "Ko toliko voli, nije daleko granica, pa nek ide tamo", reakcije su građana.

Ni u ovom kafiću, turbofolku nema mjesta.

- Nešto alternativno, nešto rocka, nešto punka, uglavnom u ovom našom tonu se kod nas može čuti svakodnevno. Kako ujutro, tako i navečer, govori vlasnik ugostiteljskog objekta, Tomislav Vajda

Na društvenim mrežama, druga priča.

- Našao sam sliku staru u kutiji na ormaru. Vratile se uspomene kada si bila dio mene. 

- To se meni baš i ne sviđa.Ja više volim slušati balade i takve neke stvari.

- Mogu slušati narodnjak i to volim tu stariju glazbu, ali ovo nije moj đir. Turbofolk ne slušam.

No taj glazbeni je trend sve više prevladava i u noćnim klubovima.

- Preko 80% hrvatskog noćnog života je vezano uz folk, znači jako malo klubova i tog noćnog života je neka druga vrsta glazbe, ali folk preuzima sve, kaže vlasnik noćnog kluba i glazbeni menadžer Alen Borbaš. 

- Pojavljuje se svako mnogo više nego što se prije pojavljivalo, ali jasno to govori o samim trendovima zapravo glazba koja je sada popularna nametnuta s različitih stream platformi, kroz YouTube i pokazuje da su se trendovi promijenili, smatra suvlasnik agencije za organiziranje koncerata Ivan Grgić

Ipak, neki ostaju vjerni svojim idolima. 

- Zbog jedne divne crne žene, zbog njene divne crne kose.

- Volim piti, volim piti, recimo ta me digne malo, ali uz Škorine pjesme volim tugovati.  

- Uglavnom izbor je na svakome ponaosob. Uostalom o ukusima pa i onim glazbenim, ne treba raspravljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!