Lavandu u Gorskom kotaru uzgajaju umirovljeni nastavnici

29.07.2022.

07:00

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Polje lavande u Gorskom kotaru, selu Dokmanovići

Polje lavande u Gorskom kotaru, selu Dokmanovići

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U selu Dokmanovići na području Vrbovskog, bračni par Borjanka i Vlado Smojver odlučili su vratiti se na svoju djedovinu i imati novi hobi koji će im povećati kućni proračun. Kupili su poljoprivredno zemljište i počeli uzgajati lavandu. Zanimljivo je da je to jedno od rijetkih mjesta na tim visinama gdje se uzgaja i raste gorska lavanda.


U Gorskom kotaru polja lavande nisu tako čest prizor. Prekrasna mirisna slika pruža se u vrbovskome kraju. Nakon Zagreba i Rijeke, bračni par Smojver, nastavnici u mirovini, više od pet godina sade i uzgajaju lavandu. Kažu samo je početak bio težak.

- Početak se sastoji u tome da sadite male sadnice. Nakon mjesec dana korov preraste sadnice. Onda trebate okopavati nekoliko puta dok lavanda ne preraste, kazao je Vlado Smojver.

Zanimljivost je svakako što u selu Dokmanovići, na gotovo 600 metara nadmorske visine, uspijeva gorska lavanda.

Borjanka Smojver napominje da ta lavanda ne bi uspijevala u mediteranskim uvjetima.

U ovome poslu domaćinima u berbi pomažu prijatelji. Sve je lakše kad nisi sam, kažu Smojveri koji se nadaju kako će uskoro uz njihovo biti još mnogo ovakvih ljubičastih mirisnih polja gorske lavande.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!