20:16 / 18.04.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/B.A./HRT

Pomoć iz cijelog svijeta za malog Marka

Marko je 24 sata dnevno priključen na kisik

Marko je 24 sata dnevno priključen na kisik

Foto: Dnevnik / HRT

Priča o četverogodišnjem dječaku Marku iz Letovanića, koji je 24 sata dnevno priključen na kisik, a koju smo objavili prije nepunih mjesec dana, malo je koga ostavila ravnodušnim. Njegova je obitelj u potresu ostala bez doma i živi u mobilnoj kućici. Nakon priče u HTV-ovom Dnevniku, pomoć je vrlo brzo stigla...

Markovu osmijehu Saša nije uspio odoljeti. Nakon što je čuo o četverogodišnjem dječaku koji je danonoćno priključen na kisik, a s obitelji živi u mobilnoj kućici, uzeo je stvar u svoje ruke.   


- Uključio nam se cijeli svijet, od Kanade, Amerike, Njemačke, Austrije, Hrvatske, gdje smo otvorili račun i skupili velike svote novaca da uspijemo cijelu kuću adaptirati, kaže Saša Osenički iz Petrinje. 


Petrinjci, Riječani, Splićani... Dio je to vrijednih ruku koje kuću s crvenom oznakom pretvaraju u novi siguran dom. 


- Gospodin Saša je rekao da bi trebali kroz 15 dana ući unutra, kaže Markov tata Želimir Lovasić.


Stići će i novi namještaj, a sve će se prilagoditi Markovim potrebama. 


A bez osnovnih životnih uvjeta već četvrti mjesec snalazi se ova obitelj iz Topolovca. 


- Ja sam srčani bolesnik, on je bolestan, svekrva nepokretna. Nemaš ni WC, ideš susjedu oprati se, znate kako je. Jako teško, kaže Verica Filar iz Topolovca.


U kontejneru nemaju ni kuhinju ni kupaonicu. U kuću ulaze sa strahom. Iako je na njoj žuta oznaka, smatraju da je stanje i gore.


- Ja neću tu biti, da zatrpa mene, moju suprugu ili moju mamu. Ja to ne dam, poručuje Ivica Kataran iz Topolovca.

Nadaju se pomoći dobrih ljudi. To priželjkuju i djelatnici i učenici 102 godine stare sisačke gimnazije. Pokrenuli su humanitarnu akciju kako bi unutrašnjosti škole vratili stari sjaj.


- Bivši učenici nam se javljaju, pomogli su nam složiti kampanju, a sadašnji učenici se žele što prije vratiti u svoju školu, kaže profesorica fizike Blaženka Slovenec.


- Na žalost, nećemo se moći vratiti početkom sljedeće školske godine, ali ja se nadam da ćemo početkom sljedeće kalendarske godine imati riješenu obnovu škole, kaže Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak.


Dotad će pronaći privremeno rješenje. I čekati povratak u svoju školu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!