Ponikve: Mjesto gdje zanimanje za vino traje tisućama godina

14.02.2021.

13:05

Autor: Morana Baričević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ponikve

Ponikve

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Oni koji vole vino, vjerojatno bolje znaju to mjesto na poluotoku Pelješcu. Nakon 7 godina, koliko je proces trajao, upisane su u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.  

Ponikve su mjesto na polutoku Pelješcu, a ime označava udolinu ili udubljenje u kršu što ga uz ovdašnju klimu i položaj čini specifičnim.

- On sam u sebi sadrži puno malih vinogradarskih parcela, položaja koje obrađuju pojedine obitelji na samom prostoru koje su jedan mikrosvijet za sebe, govori Frano Miloš, vinogradar i vinar, Ponikve.  

65 hektara zaštićenog prostora koje obuhvaća oznaka izvornosti obrađuje 40-ak obitelji, a najzastupljenije su autohtone sorte.

- Najveći potencijal je plavca, rukatca i pošipa i praktički različitih nijansi te proizvodnje. Sve ovisi o samom smjeru određenog proizvođača što želi iskoristiti od tog prostora, ističe Frano Miloš. 

- Specifičnosti naših vina da su dosta jaka, da su puna alkohola, ali da su isto tako kompleksna što je jako bitno. I mislim da jest cilj da se takva tradicija nastavi, govori Dubravko Vukas, vinogradar i vinar, Ponikve. 

I u načinu obrađivanja loze, ali i u preuzimanju obiteljskog posla.

- Tako da smo brat i ja obadvojica od malih nogu nastavili, odlučili se za nastavak obiteljske tradicije i nastaviti ovo što je otac već davno započeo i pokušati to dići na jedan još veći i ozbiljniji nivo, ističe Josip Miloš, vinogradar i vinar, Ponikve. 

Zaštitu izvornosti vide kao otvaranje novih mogućnosti uz održavanje kontrole u proizvodnji.

- Da se stvarno s tim grožđem radi kako treba, da se stvarno zna stvarno činjenično stanje koliko njega ima i koliko uopće takvih vina može izaći na tržište. To je jako bitno. A sama zaštita oznake izvornosti, nitko je neće cijeniti ako je mi ne dokažemo u samom proizvodu, govori Dubravko Vukas, vinogradar i vinar, Ponikve. 

Dobrim dijelom okrenuti prema turizmu, i ovdašnji vinari posljednjih godinu dana proživljavaju krizu. No, optimistični su jer zanimanje za vino, kažu, traje već tisućama godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!