Ponos Hrvatske: Nije lako izabrati onoga tko ima veće srce

10.02.2022.

08:22

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Članovi žirija Ponos Hrvatske

Članovi žirija Ponos Hrvatske

Foto: HRT / HTV

I ove godine HRT u suradnji s listom '24 sata' provodi projekt Ponos Hrvatske. Dobitnici za 17. Ponos Hrvatske odabrani su među stotinjak prijava i hvalevrijednih novinskih priča. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o svojim iskustvima govorili su članovi žirija Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske i HRT-ova urednica i voditeljica Ivana Vilović.

- Velika mi je čast i veliko iskustvo biti u žiriju, naročito kad se sa ovako lijepim pričama možete saživjeti, kazao je Dan Špicer, koji je naveo da je i Savez izviđača Hrvatske prije dvije godine dobio nagradu Ponos Hrvatske.

Potvrdio je kako nije lako bilo izabrati 12 dobitnika nagrade jer je puno onih koji je zaslužuju - gotovo svi kandidati. Izrazio je zadovoljstvo što su ove godine dodane i dvije kategorije - za zaštitu okoliša i obrazovanje i znanost.

- Ove godine pristiglo je jako puno priča i prijava. Svake ih godine dođe od 80 do 100. Izabrati njih dvanaest nije lako. Svi su oni junaci naše svakodnevice. Nisu to filmski heroji, kazala je Ivana Vilović. Dodala je kako u "sili tih priča ima onih koje vas ganu do suza" i to su kandidati koje ona voli odabrati. 

Špicer je potvrdio kako je i pandemija dodatno pobudila ono dobro u ljudima te naglasio kako bi bilo bolje da manje slušamo o lošim stvarima, a više o pozitivnim pričama.

- I ovakve nam sitacije pokazuju koliko je dobro činiti dobro. I mediji i drugi bi trebali više tome posvećivati pažnje. Rad za opće dobro karakterističan je i za izviđače. I volim se koncentrirati na osobe koje ciljano posvećuju svoj život kako bi pomogli drugima, bez kalkuliranja, kazao je. 

- Nije neobično da svaka kriza iznese ono dobro u ljudima, bilo da se radi o potresima, pandemiji ili ratu. Možda je pravo pitanje: Bismo li se tako trebali ponašati svaki dan?. Nije lako izabrati tko ima veće srce, poručila je Šilović. Dodala je kako su nominirani ljudi skromni i samozatajni.  

Priče o onima koji su zaslužili priznanje „Ponos Hrvatske" u 2021. bit će objavljenje u dnevnom listu „24 sata" i emitirane u našoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska" - svakoga dana sve do svečane dodjele priznanja "Ponos Hrvatske, 1. ožujka ovdje na Prisavlju.

Dodjelu ćete moći pratiti u izravnom prijenosu iz HRT-ovog Studija 10 od 20.05h na drugom programu. Ovogodišnji članovi žirija uz Špicera i Vilović su spisateljica Ivana Simić Bodrožić i Boris Jokić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!