Popularni varaždinski plac za rođendan dobio poseban dar - koračnicu

19.09.2021.

07:00

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS

Koračnica o placu

Koračnica o placu

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Glazba, smijeh i domaća hrana jutros na Gradskoj tržnici u Varaždinu. Popularni varaždinski plac za svoj je rođendan dobio i poseban dar - koračnicu koju je skladao glazbeni umjetnik maestro Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Zahvaljujući ovom neobičnom rođendanskom daru, varaždinska tržnica može se pohvaliti da je jedina u Hrvatskoj u čiju je čast skladan jedan marš.

- Inspiracija mi je svakako gradska tržnica i ovaj plac koji je stvarno mjesto susreta svih Varaždinaca i Varaždinki. Mislim da je ovo stvarno jedan poseban suvenir gradu Varaždinu. Nadam se da ćemo ga snimiti. Hvala mojim kolegama glazbenicima iz puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica i profesoru Navoju. Ja sam stvarno ponosan da sam kao Varaždinac mogao ovo doživjeti na gradskog tržnici, rekao je maestro Davor Bobić.

Maestro Bobić je tradicionalnu trodijelnu koračnicu spojio s valcerom te domišljato u nju uklopio popularne gradske popevke 'Vu Varaždinu na placu' i 'Već tri dana jašem ja z Varaždina'.

- Jako mi je drago da sam mogao u zadnjih godinu i pol dana pandemije pisati i puno toga varaždinskoga ugravirati u moja djela, dodaje Bobić. 

- Mislim da smo po tome jedinstveni u Hrvatskoj, a to je doprinus našem placu i svim ovim vrijednim ljudima koji prodaju na placu, kaže Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin.

Jesenski plodovi napunili su klupe kumica i prodavača, a poznata gastro blogerica Sandra Gašparić otkrila je svoj tajni sastojak za dobru zimnicu.

- Prije svega dobre namirnice. Kvalitetno povrće koje se naravno može naći ovdje na varaždinskom placu i onda će sve uspjeti savršeno. I puno ljubavi, rekla je Sandra Gašparić, gastro blogerica.

Ugarsko-hrvatski kralj Ferdinand I. Varaždinu je 12. rujna 1550. godine uručio povelju kojom mu dopušta organiziranje tjednih sajmova. Kako je to bila preteča današnje tržnice, možemo reći da se Varaždinci i njihov plac vole već gotovo pet stoljeća. Varaždinci su još jednu subotu tako proveli na provjereno dobrom mjestu uz zdravu hranu i u ugodnom društvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!