Poribljavanje potoka Bregančica i Gradna

21.04.2022.

17:08

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/HRT

Poribljavanje potoka Bregančica i Gradna

Poribljavanje potoka Bregančica i Gradna

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje u Samoboru je održana ekološka akcija poribljavanja potoka Bregančica i Gradna. U pritoke je tom prigodom pušteno 250 komada potočne pastrve. Ovakve akcije sve su popularnije.

Rječice Gradna i Bregančica, kako Samoborci vole tepati svojim potocima, poribljene su potočnom pastrvom, autohtonom vrstom ovih krajeva.

- Raspoznaje se po ovim crvenim točkicama i po njezinom samom izgledu, duguljasta je i ima visoku kvalitetu mesa, rekao je Tomo Vrabac, uzgajivač pastrve.

Puštanje mlađi u prirodu nastavak je projekta poribljavanja, koji se odvija periodično. Sjećaju se Samoborci kako su Gradnom nekada plivali i "kapitalci", ali i vremena kada se moglo kupati u potoku.

Samoborski vodotokovi poznati su po svojoj čistoći , a građani se vole pohvaliti činjenicom da je tako od davnih dana. Danas, kada je ekologija još važnija, njihov trud ima još veću vrijednost.

- Jako bitno je da održavamo vodotoke da bude voda što čišća i vodimo brigu o tome, rekao je Dražen Martić, tajnik ŠRD Samobor.

Povratak potočne pastrve u staništa kako kažu ribiči i ostali ljubitelji prirode, potez je od kojega će svi imati koristi. Nema straha da će riba uginuti. Ošamućenost prilikom puštanja je kažu - privremena. A bit će to u redu i patkicama i čapljama koje s ribama i žabama dijele ovaj habitat. Ako koja i završi u kljunu, nema problema jer sve je to dio prirodne ravnoteže koju ovdje ljudi još nisu narušili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!