Porto Bussolo, komadić raja

28.09.2021.

09:32

Autor: Dorina Tikvicki/More/HRT

Porto Bussolo

Porto Bussolo

Foto: More / HRT

Porto Bussolo, šumoviti poluotočič podno Staroga Červara - jedno je od rijetkih netaknutih i divljih preostalih mjesta gdje se neobično spajaju miris mora, crvenice i hrastove šume.

Nad morem se ovdje ne naginju borovi već grane hrastova. Mjesto je to prvih koraka i prvih kupanja, nedjeljnih obiteljskih druženja. Uspomene, koje ostaju cijeli život.

- Obiteljski se išlo svaki vikend i svaki put bi jedna obitelj bila zadužena zauzimanje mjesta. To bi se nosile pinjate, hrana, sve živo. Naravno da smo ostajali od jutra do noći. Stariji bi kuhali a mi djeca bi po plaži 'golopali', prisjeća se Jelena Vojinović.

U zimsko razdoblje tu se dolazilo brati šparoge, dodaje Goran Škofić. To je bilo prvo mjesto gdje ideš da se makneš od urbane sredine, da se odmoriš i izmeditiraš, kaže. Jer Porto Bussolo je neobičan, očaravajuć spoj mora-zemlje-šume i njihovih pomiješanih mirisa.

Volimo Porto Bušolu - poručuju s istoimene facebook grupe koja ima 800 članova. Veliki je broj onih koji bi željeli da ona ostane ista. Ali ima nade za ovaj komadić raja na zapadnoj obali Istre. Bogata je arheološkim nalazištima, i to je dodatan razlog ostane upravo onakva kakva je i sada, kaže Loris Peršunić, gradonačelnik Poreča.

Više pogledajte u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!