Posjet kraljice Elizabete Puli i Brijunima mnogi još i danas pamte

18.09.2022.

20:56

Autor: Anita Bartolović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Posjet kraljice Elizabete II. Puli i Brijunima mnogi još i danas pamte

Posjet kraljice Elizabete II. Puli i Brijunima mnogi još i danas pamte

Foto: - / Shutterstock

Kraljica Elizabeta II. 1972. godine bila je i u Istri. U pratnji supruga princa Philipa i kćeri princeze Anne razgledala je Pulu i Brijunsko otočje. Petodnevni posjet bivšoj Jugoslaviji prvi je kraljičin posjet nekoj od komunističkih država na istoku Europe.

Kraljicu je na ulicama Pule dočekalo mnoštvo. Među njima je bio i tadašnji osnovnoškolac Darko.

- Išao sam u školu Tone Peruško, mislim treći razred i inače smo bili uvijek sretni mahati tim dolascima, zato što poslije toga nije više bilo nastave, poručio je Darko Bokan.

Kraljevska obitelj uživala je i u čarima Brijuna.

- Predivan doček, koji je nju hajdemo reći dirnuo, jer ju je dočekao mještanin, devetogodišnji Robert Krova, s jednim predivnim buketom cvijeća, ali to nije bio kupljeni buket, nego to je bilo poljsko cvijeće, koje su oni ubrali u prirodi i to je dirnulo i to je bio jedan trenutak gdje je ona pokazala svoju prirodnost, dodao je voditelj zaštite životinjskog svijeta na Brijunima Eduard Kolić.

Elizabeta II. nije došla praznih ruku. Darovala je Viktorijansku kočiju, koja je tada bila ispred svojega vremena. Protokol posjeta morao se strogo poštovati. 

Malo je novinara i snimateljskih ekipa imalo pristup kraljevskoj obitelji.

- Kao omladinski aktivist i novinar pratio sam mnoge goste, dolaske i ispraćaje, u svojoj bilježnici posjet kraljice, kraljevskog para posebno sam zabilježio, jer je atmosfera gostoprimstva i prijateljstva bila izuzetna. Tada je snimao samo fotograf predsjednika Tita i jedna televizijska ekipa, naglasio je novinar Asim Čabaravdić.

Za stručno vođenje pulskim amfiteatrom i Brijunima, kraljičin protokol izabrao je tadašnju vrsnu arheologinju i anglisticu Vesnu Girardi Jurkić.

U to je vrijeme bila na simpoziju u Dubrovniku, a po nju je došao poseban zrakoplov.

- Ono što se sjećam da je došla kući, uredila se uobičajeno po protokolu otišla i odradila posao, rekla je Kristina Džin, arheolog.

Kraljičin posjet Puli i Brijunima mnogi još i danas pamte. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!