Potpore lovcima, najviše ih je iskorišteno za odstrel predatora

30.12.2021.

07:00

Autor: Sani Lukić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potpore lovcima

Potpore lovcima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bjelovarsko-bilogorska županija bogata je brojnim lovištima. Za potpore lovačkim udrugama za razvoj i unapređenje raznih oblika lovstva i očuvanja lovišta ove je godine izdvojila nešto više od pola milijuna kuna. Iskoristit će ih udruge i koncesionari, korisnici lovišta.

Potpore lovcima

Potpore lovcima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Za potpore u lovstvu odobreno je 138 zahtjeva, a iskoristit će ih 45 lovačkih društava i udruga te koncesionara.

- Udruga je zatražila subvenciju od županije za odstrel predatora od 3000 kuna i subvenciju za osposobljavanje ocjenjivača trofeja. Konkretno, ovdje se subvencija odnosi na odstrel predatora, na lisicu, čaglja i kunu, rekao je Danijel Ćuk, predsjednik Lovačke udruge Srndać, Rovišće.

Na proljeće će lovci dobiti i novu streljanu nedaleko od Bjelovara.

- Idemo napraviti u našem lovačkom društvu parkur streljanu jer naša županija nema istu, a ostale je županije imaju, govori Zvone Cvitković, predsjednik Lovačke udruge Šljuka, Bjelovar.

Najviše je iskorišteno za odstrel predatora, no tu je i 10 drugih mjera. 

- Za nabavu sredstava za zaštitu usjeva u poljoprivredi, za unos pernate divljači. Vjerujem da dobro znate o čemu je riječ, tako da me iznimno veseli ova zajednička suradnja. Lovstvo je važna gospodarska grana na području Bjelovarsko-bilogorske županije, naglašava Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Nažalost, zbog pandemije lovni je turizam u znatnom padu, a posebice su svoje dolaske smanjili strani gosti koji su u lovištima Bjelovarsko-bilogorske županije bili česti posjetitelji zbog iznimnog bogatstva lovišta krupnom i pernatom divljači.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!